Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За два месеца четири нова случаја напада на новинаре у Србији на платформи Савета Европе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 07. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

За два месеца четири нова случаја напада на новинаре у Србији на платформи Савета Европе

На платформи Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара постављена су четири нова случаја из Србије - претње смрћу уреднику “Дрвотехнике” Драгојлу Благојевићу и уреднику лесковачког портала "Решетка" Драгану Мариновићу, застрашивање уреднице Инсајдер ТВ Бранкице Станковић и напад на екипу Бугарске националне телевизије у близини Босилеграда

Драгојлу Благојевићу, уреднику часописа “Дрвотехника” у ноћи између 12. и 13. јула упућен је позив на фиксни телефон.

“Драгојло, ти си? Јел то онај покојни, што је умро пре годину. А није, није, тек ће умрети” поручио је мушкарац, који се представио као Станко Васић.

Благојевић сумња да му је то право име, а претње је пријавио полицији. Уредник “Дрвотехнике” претпоставља да претње имају везе са текстом “Расподела сировине из државних шума под велом тајне” објављен у јулском броју.

Драгану Мариновићу, уреднику портала „Решетка“ је у марту, док је седео са супругом и колегом у локалном ресторану пришао мушкарац и почео да га вређа и прети. Како је навео, непознати мушкарац позивао се на једно врло значајно име у граду, а наводно све због тога што је писао о човеку који је трагично изгубио живот. Мариновић претње није пријавио полицији, јер је “у прошлости пријављивао сличне претње без резултата и потпуно је изгубио веру у институције“.

Бранкица Станковић, главна и одговорна уредница Инсајдер ТВ, годинама је била под полицијском заштитом због претњи који су јој упућиване на утакмици 2009. године.

Њој су навијачи на утакмици Партизан–Будућност, одиграној 22. маја ове године у Београду скандирали “Б92 полицијска емисија, лагаће вас тог четвртка Бранкица к….”.

Претње и застрашивање десили су се неколико дана после репризирања емисије из 2009. године на Инсајдер ТВ у којој је Станковићева указала на везу навијача са криминалом. Станковићева је тим поводом изјавила да је нису контактирали ни полиција ни тужилаштво, а кабинет премијера је осудио инцидент.

Екипа Бугарске националне телевизије у којој су били новинарка и продуцент Богдана Лазарова, сниматељи Димитар Славов и Николај Андреев и техничар Роберт Вацов заједно са еколошким активистима из Бугарске и Бослиеграда нападнути су док су снимали прилог о загађењу природне средине за које се претпоставља да потиче из рудника Подвирови код Босилеграда.

Како је изјавио Димитар Димитров који је возио новинарску екипу “група радника заједно са директором „Босил-метала” Миодрагом Вукајловићем изненада их је засула каменицама”. “Један камен је погодио и разбио камеру, а мене су ударили песницом у груди”, рекао је за УНС Димитров.

Полиција у Босилеграду отворила је истрагу о инциденту, чланови екипе су дали изјаве, а саслушани су чланови групе која их је напала објавио је РТС. 

На платформи Савета Европе ове године забележено је 11 случајева напада и претњи новинарима у Србији за које починиоци нису пронађени или нису судски окончани.  

Поред наведених је и случај Данијела Миркова, Саре Микић и Саве Мајсторова, новинара портала Со инфо који су због најаве и извештавања о блокадама у Сомбору оптужени да су организатори протеста у овом граду.

Забележене су и претња имејлом упућене редакцијама Данаса и Н1 телевизије, као и претње смрћу програмском директору Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) новинару Динку Грухоњићу и његовој породици.

На платформи су и претеће поруке упућене Верици Маринчић, новинарики портала ИН медија из Инђије и Миљку Стојановићу, дописнику Данаса из Зајечара.

Платформа Савета Европе забележила је и оптужбе против новинара истраживачких медија „за заверу против председника Александра Вучића“, изречених у филму Томислава Ловрековића, емитованом на Телевизији Пинк. У филму се директно помињу Време, Данас, КРИК, ЦИНС, Н1, НИН и Нова

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси