Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Фирма „Полет“ одбила да руши нелегални објекат крај зграде ОК радија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 06. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Фирма „Полет“ одбила да руши нелегални објекат крај зграде ОК радија

Фирма „Полет“ је одбила данас да сруши нелегални објекат крај зграде ОК радија у Врању, рекла је за Удружење новинара Србије (УНС) власница овог радија Оливера Владковић. Почетак процеса рушења је, каже Владковић, био заказан за 9 часова јутрос, а полиција је у 8.40 часова у потпуности обезбедила улицу и чекала почетак реализације решења грађевинске инспекције, до кога није дошло.

Власница ОК радија, истиче да је фирма „Полет“, изабрана у процесу јавне набавке за вршење услуге рушења бесправно изграђених објеката, данас одбила задужење општине, због чега ће  вероватно изгубити право да учествује на будућим тендерима и јавним набавкама у опшини.

Фирме изабране у процесу јавних набавки, објашњава Владковић, у обавези су да три дана унапред дају писано образложење, ако су спречене да сруше објекат.

„Одбијање рушења у последњем тренутку значи да је извршен притисак и да ће морати нека фирма ван Врања да се ангажује. Општина мора дати писано образложење у коме ће бити јасно наведено због чега је фирма отказала рушење овог нелегалног објекта“ рекла је власница ОК радија.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић каже за УНС да му је данас начелник Одељења за инспекцијске послове у Врању Бобан Атанасијевић написао да је власник фирме „Полет“ Драган Митић, јуче, пред крај радног времена, Градској управи доставио акт са обавештењем да је спречен да данас приступи рушењу грађевинског објекта крај ОК радија. Додаје да је разговарао и са градоначелником Врања Слободаном Миленковићем, који рекао да ће град раскинути уговор са фирмом која је требало да изврши рушење и да ће у најкраћем року пронађи нове извођаче радова за реализацију решења грађевинске инспекције.

Осврнувши се на тренутну ситуацију и целокупан случај, Матић је истакао да данашње одбијање да се сруши бесправно изграђени објекат говори о снази организованог криминала у Врању.

„Од почетка говорим да је за ово што се догађа потребно укључивање националних институција од председника Србије, преко председнице Владе, до Министарства полиције, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Министарства управе и локалне самоуправе. Институције на локалном нивоу не могу се изборити са 'криминалном хоботницом'. Ако се не покрене широка скупина која ће укључивати и финансијску полицију, Пореску управу, Тужилаштво са највишег нивоа, може се догодити да организовани криминал изађе из ове ситуације још јачи. То не угрожава само слободу медија већ и целокупни правни поредак“, рекао је Матић.

Председник АНЕМ-а Веран Матић

Предсеник АНЕМ-а каже да је очекивао другачији епилог у вези са реализацијом решења грађевинске инспекције, с обзиром на то да је заинтересованост новинарских удружења, домаће и међународне јавности велика.  Подсетио је и на то да је данас, када се ово дешава, изасланица за слободу медија ОЕБС-а Тереза Рибеиро у Србији.

Власница ОК радија Оливера Владковић је одбила да потпише сагласност за изградњу кладионице као нелегалног објекта, уз зграду у којој су ОК радио и кафић „No comment“ и пријавила ову бесправну изградњу инспекцији. Након тога, како каже, пристизале су јој претње, просторије радија су биле испрскане фарбом, а прозори зазидани. Због претњи Оливери Владковић је Дејану Николићу Кантару одређен једномесечни притвор.

На овај случај реаговала су новинарска удружења, а претходног викенда Врање је било облепљено плакатима на којима је писало „Веран Матић − самозвани грађевински инспектор руши објекте по Врању“.

Како Матић каже за УНС, налогодавац и починиоци још увек нису идентификовани, а није откривено ни где су ови плакати штампани.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси