Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Председник ЕФЈ писао властима због притисака на Борбу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 02. 2009.

Председник ЕФЈ писао властима због притисака на Борбу


Председник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Арне Кениг послао је данас писмо председнику Владе Мирку Цветковићу, министру културе Небојши Брадићу и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу због притисака на уредништво „Борбе“ да открије извор Владине одлуке о Миладину Ковачевићу, означеној као државна тајна.

Следи писмо:

Брисел, 25. фебруар 2009.

Ваша екселенцијо,

Пишем Вам испред Европске федерације новинара (ЕФЈ), евроспке групе Међународне федерације новинара (ИФЈ), највеће светске новинарске организације која представља 600.000 чланова у 123 земље, како бих изразио забринутост због притиска на лист Борба у вези са њиховим одбијањем да одају свој извор информација.

Обавештени смо да су истражни органи планирали да уђу у Борбу и да испитају власника листа Ивана Радовановића и главну и одговорну уредницу Оливеру Зекић. Ова акција организована је са циљем застрашивања новинара како би одали свој извор информација у вези са одлуком Владе Србије која је своју одлуку означила као тајну. Иако званични органи нису ушли у канцеларије, госпођа Зекић је саслушавана у полицијској станици али је искористила своје право да по закону не ода свој извор информација.

Подржавамо осуде оваквог понашања којe су изразили УНС и НУНС, представници ИФЈ за Србију, као и НДНВ и Локал прес.

Свакако да је право да се заштити извор информација, део међународног закона и једно од основних права новинара. Ово право посебно признају УН, Савет Европе, као и ОЕБС. Европски суд за људска права изнео је у неколико случајева да је то основни део слободе изражавања дефинисан у члану 10 Европске конвенције о људским правима.

У овом случају објављивање поверљиве информације омогућило је јавности да сазна одлуку о коришћењу пара из бужџета којима би се исплатило обештећење породици америчког студента брутално претученог од стране српског студента у САД.

Важно је за слободу штампе да дозволи новинарима да заштите извор информација које су од јавног значаја, како је гарантовано међународним стандардима али и српским законом.

Апелујемо на српске званичнике да у потпуности поштују ове стандарде и законске одредбе да би се спречило слично нарушавање слободе медија у будућности.

С поштовањем,

Арне Кениг

Председник


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси