Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јунајтед група купује лист Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 11. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Јунајтед група купује лист Данас

Јунајтед група, у оквиру које послује телевизија Н1, на корак је од преузимања дневног листа Данас. Удружењу новинара Србије (УНС) у Комисији за заштиту конкуренције потврђено је да је Јунајтед група поднела пријаву концентрације на тржишту како би јој се одобрила куповина привредног друштва Дан граф д.о.о, издавача листа Данас.

УНС-у је у Комисији за заштиту конкуренције речено да је Јунајтед група поднела пријаву концентрације 21. септембра, а да је поступак у току.

Како би Јунајтед група постала власник Дан графа, издавача листа Данас, неопходно је према Закону о заштити конкуренције да пријави концентрацију на тржишту како би антимонополска комисија утврдила да ли је она дозвољена.

„Концентрације учесника на тржишту су дозвољене, осим ако би значајно ограничиле, нарушиле или спречиле конкуренцију на тржишту Републике Србије или његовом делу, а нарочито ако би то ограничавање, нарушавање или спречавање било резултат стварања или јачања доминантног положаја“, стоји у том закону.

Преузимање листа Данас најавили су провладини медији, али и у више наврата у јавним наступима и председник Србије Александар Вучић, који је први пут то изјавио месец дана након што је Јунајтед група поднела пријаву концентрације антимонополској комисији.

„Сад видим да су постали чист тајкунски медиј. Да су им тајкуни и званично постали власници. Ја им честитам на томе. Када сам говорио, говорили су ми да причам неистине, а сада видите да сам био у праву за све што сам говорио“, рекао је на једној од конференција председник Србије, што је пренео лист Данас.

Да изјава председника Вучића током обиласка радова на ковид болници у Батајници у новембру представља „наставак таргетирања професионалних медија“, оценили су саговорници телевизије Н1.

„Најбоље решење уместо што губите стотине милиона евра, које сте уложили у Н1, Нову С, News Max Adria, платили Данас, платили пет радио станица које су купили, од ‘Каролине’, до ‘Хит’ радија, ‘ТДИ’ и не знам чега, што су Ђилас и остали купили, до свих недељника које држе, до не знам чега све, стотине милиона евра… Лакше људи да ме убијете!“, рекао је тада председник. 

Јунајтед група у већинском је власништву међународне инвестиционе компаније BC Partners. Инвестициони фонд ККР, који је био дотадашњи већински власник, као и менаџмент Јунајтед групе задржали су, како је Н1 објавио 2019. године, „значајан мањински удео“. Председник Управног одбора Јунајтед групе и њен оснивач је Драган Шолак.

У оквиру Јунајтед групе у Србији послују СББ, United Cloud, United Media са телевизијским каналима Н1, Нова С, Спорт Клуб, Гранд, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Лов и риболов, IDJ, Brainz, порталом нова.рс и маркетинг агенцијама Cas Media и Direct Media, стоји на сајту Н1.

Недавно је United Media, покренула продукцију информативног програма Newsmax Adria, који се емитује на Новој С. Тада је најављено да ће United Media у сарадњи са Newsmax TV покренути телевизију Newsmax Adria која ће почети да емитује програм до краја године.

Коментари (3)

Остави коментар
нед

22.11.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:02

Re: УСЛОВИ?

Не полемишем са анонимусима!
Посебно не полемишем о новинарству, са онима којима то није професија. Нешто се учи а не подразумева.
Није сваки скрибоман писац, новинар.....
Иначе, реченица се почиње великим словом, а ако је сложена има зарезе.........
Полемиши са глодуром!

Одговори
суб

21.11.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 20:21

Re: junajted grupa kupuje list danas

da li ti citas list "danas" ili ga pausalno nazivas tabloidom?

da li ti znas da je tom "tabloidu" ukinuto pravo da zaradjuje na isti nacin kao provladini i drugi mediji?

da li si ikada nasao neki tekst slican onima koji se objavljuju u informeru, alo, telegraf, ili na tv pink, hepi, studio B?

kad sve to proveris, mozemo da nastavimo polemiku!
pozdraav

Одговори
пет

20.11.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:42

ГЛОДУР

И шта сада каже глодур листа "Данас" о објективности, професионализму, демократичности, пристојности, истини......., о којој труби од доласка на чело овог малотиражног таблоида. Његова колумна "Жвака у пепељари", најбоље одсликава новине на чијем је челу, које је покушао да протури, а да се не препозна да је то жвака за лудака.
Тако је то Петровићу.
Поједе те СББ!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси