Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Да ли ће ријалити програми прећи у ноћни термин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 10. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Да ли ће ријалити програми прећи у ноћни термин

Служба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) припремила је нацрт обавезујућег правилника да ријалити програми присилног окружења пређу у ноћи термин. Чланови Савета у понедељак, 2. новембра, уз присуство новинара, требало би да се изјасне о нацрту који предвиђа да време за ријалитије буде од 23 увече до шест сати ујутру.

Новинари су пред прошлу седницу РЕМ-а били обавештени да ће им бити ускраћено да буду на њој, али је чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић инсистирала да новинари присуствују јер је реч о важном питању за јавност. Због поштовања епидемиолошких мера седница је ипак одложена, а у понедељак ће иста тачка бити на дневном реду.

Уколико нацрт правилника у понедељак усвоје чланови РЕМ-а, он ће бити прослеђен на мишљење Министарству културе и информисања. Следи јавна расправа после које РЕМ доноси крајњу одлуку.

Временско ограничење односи се на ријалити програме присилног окружења. Такви садржаји укључују учеснике који се у затвореном простору, уз надзор камера, временски ограничено такмиче за награду. То су ријалити програми попут „Задруге“ на Пинку или „Парова“ на ТВ Хепи.

Да приказивање ријалити програма присилног окружења има штетан утицај на малолетнике, али и читаво друштво, закључили су чланови Савета РЕМ-а. Они су 21. септембра једногласно донели одлуку да се изради нацрт обавезујућег правилника.

Препорука РЕМ-а из 2015. године није обавезивала пружаоце медијских услуга да је поштују. Овај документ је временски такође ограничавао ријалити програме, али препорука није имала резултате.

То су констатовали и чланови Савета РЕМ-а који су оценили да се у ријалити програмима на телевизијама са националном покривеношћу промовишу криминалци и примитивизам који је погубан за друштво.

Уочи саме расправе о ријалитијима на седници регулатора, Кристијан Голубовић изговорио је претње смрћу на телевизији са националном покривеношћу. Чланови Савета тада су били сагласни да је реч о драстичном случају, те су зато поднели и кривичну пријаву против њега.

Да ли ће критике чланова Савета РЕМ-а на рачун ријалити програма најпре због лошег утицаја на малолетнике али и заштите интереса јавности бити у складу са гласовима о нацрту правилника, јавност ће сазнати у понедељак.

Ноћни термин за ријалити програме није непознаница за земље у региону.

Временско ограничење ријалитија у Босни и Херцеговини, који се емитују после поноћи, почело је 2016. године. У Црној Гори приказивање је дозвољено од 23 сата, као што је и предлог нашег регулатора. То ограничење, ипак, не важи и за кабловске програме.

У Хрватској ријалити програми нису регулисани. Регулатор земље у суседству је међутим 2015. године новчано казнио RTL због приказивања сцена секса у ријалитију „Велики брат“ са 13.250 евра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси