Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС предложио Мухарема Баздуља и Валентина Мика за чланове УО РТС-а и РТВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 10. 2020.

Извор: УНС

УНС предложио Мухарема Баздуља и Валентина Мика за чланове УО РТС-а и РТВ-а

Удружење новинара Србије (УНС) предложило је за чланове Управног одбора Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ) новинаре Мухарема Баздуља и Валентина Мика.

Мухарем Баздуљ, новинар, књижевник и књижевни преводилац, кога је УНС предложио за члана УО РТС-а, један је од ретких који савршено добро познаје нашу културну сцену. Истраживачка енергија и знање Баздуља били би од изузетног значаја за подстицај унапређења таквих пројеката у нашем јавном сервису, стоји у предлогу УНС-а.

Као новинар истраживач успео је да у баварској државној библиотеци у Минхену пронађе фотографију снимљену 20. априла 1944. године на 52. рођендан Адолфа Хитлера на којој је фирер којем уручују рођендански поклон - плочу на којој је ћирилицом исписано „На овом историјском мјесту Гаврило Принцип навијести слободу на Видовдан 15. (28.) јуна 1914“.

Изузетан новинарски истраживачки успех је и Баздуљево откриће плагијата књижевних превода који су се последњих година појавили у српском издаваштву.

Валентина Мика, изузетног познавалаца медијске сцене мањинских заједница у Војводини и другим деловима Србије, УНС је предложио за члана УО РТВ-а.

Осим што је од своје 19. године новинар, али и уредник у вишејезичним и мањинским медијима Валентин Мик је и истраживач и хроничар прилика у овим гласилима.

„Захваљујући њему светски истраживачи националних мањина пронашли су и истраживали ретке мањинске заједнице у Србији“, пише у предлогу УНС-а. Захваљујући објављивању занимљивих садржаја на порталу „Комшијске новости“ које уређује, познати јапански слависта Мотоки Номаћи дошао у Иваново код Панчева да проучава малу заједницу Бугара Палчена.

„Сматрамо да познавање мањинских заједница и њихових медијских потреба, али и реалних могућности друштва, Валентина Мика на најбољи начин препоручује за члана УО РТВ-а“, наводи УНС у предлогу, који је послат Регулаторном телу за електронске медије.

У прилогу су биографије Мухарема Баздуља и Валентина Мика.

Коментари (3)

Остави коментар
нед

18.10.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 19:40

АРЧИБАЛД

Е мој Петровићу, у ком си ти времену замрзао ту своју причу како Србе угрожавају мањине?У књизи Арчибалда Рајса "Чујте Срби" пише нешто друго /ко смо, какви смо и како сами себе саплићемо понављајући историјске грешке.../ Зар није логично да Валентин Мик, Румун из Панчева, буде у Управном одбору јавног сервиса вишенационалне Војводине.Или шта смета ако је УНС за УО РТС, јавног сервиса вишенационалне Србије предложио једну интелектуалну громаду какав је М.Баздуљ!?Одговор на сва твоја питања не тражи од УНС-а, већ у својој глави из које мораш истерати своју пакост и веровање да су "Срби народ најстарији и најпаметнији"!Браво и за један и други предлог УНС-а!Ко да се иначе обазире на питања оних који се појављују на друштвеним мрежама у маниру "има дана када не знам шта да пижем"!

Одговори
суб

17.10.

2020.

Петровић [нерегистровани] у 22:49

Питањем на питање

Добро, објављено питање; хвала, а где је одговор?

Одговори
пет

16.10.

2020.

Петровић [нерегистровани] у 16:34

Питање

Обојица су представници мањина. Немасте ли неког представника већинског народа да предложите или и ви мислите да Србијом у свакој области на сваком нивоу треба да владају поредставници ЕУ, САД (као и некад) и мањине?
Да се кладимо да ово нећете ни објавити а тек ми одговорити.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси