Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Тужилаштво тражи полицајце који су тукли новинара Бете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС: Тужилаштво тражи полицајце који су тукли новинара Бете

Прво основно јавно тужилаштво у Београду затражило је од Сектора за унутрашњу контролу МУП-а да утврди идентитет полицајаца који су током протеста у Београду 8. јула претукли извештача Бете Жикицу Стевановића, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Првом основном јавном тужилаштву је 14. јула достављен прелиминарни извештај Одељења за увиђајно-оперативне послове Управе криминалистичке полиције, а у августу извештај Сектора унутрашње контроле у вези са пребијањем новинара Бете.

- Поводом навода ових извештаја Прво основно јавно тужилаштво је Министарству унутрашњих послова - Сектору за унутрашњу контролу упутило Захтев за прикупљање потребних обавештења ради утврђивања идентитета НН полицијских службеника због постојања основане сумње да су извршили кривично дело Злостављање и мучење из члана 137, став 3, у вези става 1, Кривичног законика Републике Србије, речено је УНС-у у тужилаштву.

Из тужилаштва наводе да је поступање по њиховом захтеву у току и да очекују повратни извештај уз идентификацију осумњичених.

Новинар Бете Жикица Стевановић извештавао је 8. јула, са друге вечери протеста у Београду, када су га код Правног факултета двојица униформисаних полицајаца из јединице која је потискивала демонстранте пендрецима оборила на земљу и наставила да га ударају по глави и телу.

Извештач Бете претходно је у више наврата узвикнуо да је новинар а у руци је држао новинарску легитимацију. Њему је лекарска помоћ исте вечери пружена у Ургентном центру где су констатоване повреде главе и тела.

Према УНС-овој евиденцији од 7. до 11. јула у Београду, Нишу и Новом Саду нападнуто је и у раду ометано 28 новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са протеста. Највећи број случајева, како је раније писао УНС, иако побројан у саопштењима УНС-а и других новинарских и медијских организација, није пријављен полицији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси