Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: За пет дана нападнуто и ометано у раду 28 новинара и медијских радника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 07. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС: За пет дана нападнуто и ометано у раду 28 новинара и медијских радника

Према евиденцији Удружења новинара Србије од 7. до 11. јула нападнуто је и ометано у раду 28 новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са демонстрација у Београду, Нишу и Новом Саду. Њих 14 је задобило повреде од којих је шест захтевало хитну лекарску помоћ.

Повређени новинари, сниматељи и фоторепортери нападнути су од полиције, демонстраната који су бацали каменице и друге чврсте предмете, али и ударцима у главу и тело чврстим предметима из непосредне близине.

У договору са нападнутим колегама и њиховим уредницима, у складу са Споразумом о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара, УНС је пријавио полицији три случаја.

Повређени новинари, фоторепортери и сниматељи, којима је лекарска помоћ пружена у ургентним центрима, њих шесторо, дало је изјаве полицији и у једном случају форензичарима у установама хитне медицинске помоћи.

Према подацима УНС-а још троје колега и колегиница пријавило је полицији или је у поступку подношења пријаве напада на њих, док је највећи број случајева, иако побројан у саопштењима УНС-а и других новинарских и медијских организација, остао званично непријављен.

УНС ће, као члан Сталне радне групе за безбедност новинара, у којој су уз новинарска и медијска удружења и представници полиције и тужилаштва, инсистирати да се евидентирани напади истраже и одговорни казне. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси