Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ на 15 дана забранио приказивање пољопривредне емисије Хепи због вређања жена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ на 15 дана забранио приказивање пољопривредне емисије Хепи због вређања жена

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) одлучио је да телевизији Хепи на 15 дана забрани приказивање емисије за пољопривреднике „Боља земља“, јер је новинар у тој емисији упоредио ветеринарски захват оплодње крава са поступком лечења стерилитета жена.

Телевизији Хепи РЕМ је јуче изрекао меру јер је у спорној емисији прекршен члан 50 Закона о електронским медијима и члан 20 Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, којима је између осталог прописана обавеза емитера да поштују достојанство личности.

Та телевизија је у августу ове године емитовала прилог у којем је новинар коментарима савремену методу оплодње крава упоредио са методима лечења стерилизације и вештачке оплодње код жена у Србији.

Да оваква казна за емисију телевизије Хепи није цензура, сматрају чланови Савета РЕМ-а Слободан Цвејић и Јудита Поповић. Вишња Аранђеловић, међутим, наводи је изречена казна престрога.

РЕМ је оваквом одлуком подигао стандард у изрицању наредних мера пружаоцима медијских услуга, каже за УНС Аранђеловићева, која наводи да није имала дилему да је та телевизија прекршила Правилник јер није поштовала достојанство личности.

„Нови Савет РЕМ-а, који нажалост опет заседа у крњем саставу, сада поставља стандарде којих би требало увек да се придржава и сада смо ту лествицу подигли високо“, каже за УНС Аранђеловића.

Она истиче да су у РЕМ-у недавно имали ситуацију када је ово тело показао већи степен разумевања када су „неки политичари истој телевизији грубо вређали неистомишљенике“.

Аранђеловићева сматра да РЕМ на идентичан начин треба да штити две важне вредности - забрану говора мржње и заштиту права малолетника.

Јудита Поповић за УНС наводи да се одлука РЕМ-а не може сматрати цензуром, као и што поређење у спорној емисији „није шала, већ мизогинија што се не сме толерисати“. „Савет РЕМ-а је поступио у складу са својим овлашћењима у јавном интересу“, каже Поповићева.

Слободан Цвејић, члан Савета РЕМ-а, сагласан је са Поповићевом да се у овом случају не може говорити о цензури, с обзиром на то да телевизија Хепи „константно крши прописе“. Наводи да оваква врста мизогиније у Србији показује на ком нивоу се наша свест налази. „Сваки новинар мора да зна да оним што ради обликује друштвену свест“, рекао је за УНС Цвејић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси