Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како је адвокат Симоновића закључио да је новинар пуцао из куће која је горела
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Како је адвокат Симоновића закључио да је новинар пуцао из куће која је горела

Ни у извештају вештака балистичара, нити у изјави Александра Маринковића, окривљеног да је непосредни нападач куће новинара Милана Јовановића, не тврди се да су у ноћи када је кућа запаљена испаљени хици из пиштоља, али адвокат Драгољуба Симоновића каже да све чињенице указују да је новинар спорне ноћи пуцао на Маринковића.

Новинар Јовановић за УНС каже да је „лаж“ да је у ноћи када му је изгорела кућа пуцао, те да није поседовао оружје у кући и да има доказе за то. „Био сам у несвести те ноћи, нисам могао да се крећем. Свим силама се труде да овај судски поступак крене другим током. Том се изјавом нећу бавити на овом суђењу. То је клевета“, рекао је новинар.

Oкривљени Маринковић на саслушању је изјавио да је те ноћи, бежећи са места напада, чуо „нешто попут пуцња“. „Нисам се окретао да видим шта је. Помислио сам да је пукло неко стакло. Нисам осетио никакав дим док сам бежао. Напомињем да се нисам освртао иза себе“, изјавио је Маринковић на саслушању 23. децембра 2018. године.  

У присуству адвоката и заменика јавног тужиоца Маринковић је признао, стоји у записнику о саслушању у који је УНС имао увид, да је 12. децембра 2018. године око 3 сата ујутру у Врчину, у улици Гробљанска 21 изазвао пожар у гаражи те куће.

У налазу вештака балистичара, у који је УНС имао у увид, стоји да се „не може са сигурношћу утврдити“ да ли је чаура која потиче од пиштољског метка калибра 7,65mm „опаљена из неког ватреног оружја или је до активирања метка дошло као последица дејства високе температуре и пламена“.

Пише да је чаура достављена „без иницијалне каписле и са видљивим траговима дејства пламена, а плашт предметне чауре је покидан и отворен у доњој половини“. „Чињеница да је код спорне чауре дошло до кидања чауре и испадања иницијалне каписле би одговарала случају активирања метка услед дејства пламена“, наводи се у налазу вештака балистичара.

Јела Дељанин, супруга новинара рекла је пред судом да је у ноћи када им је запаљена кућа чула два, три пуцња, а звук је био сличан петарди.

„Изашла сам на терасу и видела аутомобил који одлази. Ка гаражи сам видела пламен и дим. Појурила сам ка приземљу и кроз густи дим, лавовском снагом, извукла супруга напоље“, казала је Дељанин, која је на сведочењу рекла да је новинар био омамљен од густог дима и лекова, те да је због тога одмах пребачен у хитну помоћ.

Своју верзију приче о чаури, која је нађена испред изгореле куће новинара Јовановића, недавно је изнео адвокат бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића, окривљеног да је наложио паљење куће.

Иако се у медијима стално понавља да је на новинара Јовановића спорне ноћи пуцано, рекао је адвокат Вуковић, утврђено је да је заправо Јовановић пуцао на непосредног нападача куће Маринковића. Вуковић чак замера медијима што се овом случају не чује друга стране.

За УНС је адвокат Вуковић рекао да „све чињенице указују“ да је те ноћи Јовановић пуцао на директног нападача куће новинара Маринковића. Имају сведоке, каже, који су чистећи његову кућу нашли оружје у кући, а да то полиција на увиђају није затекла.

„Имате изјаву Маринковића који је рекао да је за њим пуцано. Чињеница је да је поред гараже нађена чаура и да је Јовановић поседовао или поседује пиштољ. Вештак се изјаснио да на основу те чауре постоји једнака вероватноћа да је пуцано или да је изгорела у пожару“, изјавио је тај адвокат.

Маринковић – нанео сам зло 

У записнику о саслушању наводи се да је Александар Маринковић изјавио да је на предлог Игора Новаковића, да би му отписао дуг од 350 евра, изазвао пожар гараже новинара Јовановића. Новаковића зна као „локалног зеленаша“. Маринковић, стоји у записнику, није знао ко живи у кући, нити да је Јовановића новинар и бивши полицајац. 

Маринковић, надимка Клоки, коме се због бекства суди у одсуству, рекао је да је понуда за отпис дуга Новаковића била да „запали један мерцедес А класе који се налазио у једној гаражи“. Међутим, Новаковић је на једном од суђења рекао да је Маринковићу тражио да оштети аутомобил на адреси Гробљанска 21, а да паљење није помињао. 

„Игор ми је тада рекао да ће ми по обављеном послу дати још 500 евра да ме част“, стоји у записник, у којем пише да му је новац 14. децембра 2018. године Новаковић дао, као и да је то био њихов последњи сусрет. 

Маринковић је, стоји у записнику, рекао да га је његова „добра другарица“ Бојана Цветковић Шијачки довезла до места напада, али да она није знала шта ће да уради. 

„Пре него што је дошла колима по мене, сипао сам у стаклену флашу запремине једног литра бензин или неку другу течност коју мој деда користи за мотокултиватор и моторну тестеру као погонско гориво, али нисам направио мотоловљев коктел“, навео је Маринковић, који је ту флашу, фантомку и циглу ставио у ранац. 

Док је ишао ка гаражи куће новинара Јовановића ставио је фантомку на главу, а из ранца је извадио флашу и циглу. 

„Преко грлића флаше ставио сам крпу коју сам претходно потопио тим бензином. Преко те крпе ставио сам чеп од флаше. Крпу сам запалио пламеном упаљача, услед чега се пламен распламсао на крпи. Циглом сам разбио прозор гараже. Запаљену крпу са бензином, који се налазио у флаши убацио сам у унутрашњост гараже“, стоји у записнику. 

Певачица Бојана Цветковић Шијачки признала је тужилаштву да је довезла Маринковића и склопила споразум о признању кривичног дела. Осуђена је на шест месеци кућног притвора и новчану казну од 50.000 динара. 

„Својим исказом не желим да никога теретим, већ желим да се на овај начин искупим према тим људима којима сам нанео зло“, навео је Маринковић, за којим је расписана потерница.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси