Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Даница Поповић се жали Савету за штампу због грубих клевета Политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 07. 2020.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

Даница Поповић се жали Савету за штампу због грубих клевета Политике

Професорка Економског факултета Даница Поповић упутила је Савету за штампу жалбу поводом текста „Плагијат у књизи др Данице Поповић“, објављеног у “Политици” 16. јула, јер је тај лист “грубо оклеветао тврдњом да је плагијатор” и слагао читаоце наводећи да је “испитивање тобожњег плагирања добило епилог”

Професорка Економског факултета напомиње да је у тренутку када је текст објављен прећутана чињеница да је извештај Стручне комисије на ком је заснована оптужба, претходног дана одбачен. Даница Поповић пише у жалби да је Политика избегла да јој се обрати за коментар, на шта је обавезује Кодекс новинара, а да се “обратила бившем студенту Економског факултета у Београду, Александру Јакшићу, ког је Етичка комисија Економског факултета већ осудила због тога што ју је и раније клеветао без икаквогоснова и доказа.

„Као бивши колумниста у Политици, посебно сам изненађена таквом неколегијалношћу, да ме нису удостојили да кажем ни реч у своју одбрану против клевета које против мене спроводи особа која је већ кажњавана због кршења академске честитости“, наводи се у жалби Данице Поповић.

На ову жалбу, Драгана Јокић-Стаменковић ауторка текста доставила је Савету за штампу одговор у коме наводи да је текст писан дан раније у јутарњим часовима, када још увек нису знали да је Етичка комисија вратила извештај Стручној комисији на дораду. Додаје и да јој декан Економског факултета, кога је позвала за коментар није помињао да је извештај враћен. У одговору каже да је намера текста била да се само саопшти закључак, па зато нису звали професорку Поповић за коментар.

Она сматра да жалба “није оправдана јер је дискутабилно да ли је пре написан текст који је сутрадан изашао у “Политици” или пре Етичка комисија вратила Стручној комисији закључак на дораду”.

Седница Савета за штампу на којој ће се одлучивати о овој жалби биће одржана сутра.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

29.07.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 17:08

bumerang

K0 s djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси