Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Европске организације од Стефановића траже заштиту новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 07. 2020.

Аутор: Б.Б. Извор: УНС

Европске организације од Стефановића траже заштиту новинара

Европске организације за заштиту медијских слобода затражиле су данас од министра полиције Србије Небојше Стефановића да обезбеди да сви полицијски службеници и запослени у министарству штите новинаре и медијске раднике, као и да потврди своју посвећеност заштити слободе штампе и медија за све у Србији

У писму министру Стефановићу наводи се да је Стална радна група за безбедност новинара, која укључује представнике НУНС-а и УНС-а, представнике Републичког јавног тужилаштва и Министарства унутрашњих послова, пријавила да је у периоду између седмог и 11. јула нападнуто 28 новинара.

„Ово је потпуно непримерено. Новинари морају да имају слободу да извештавају о протестима и не треба да трпе претње ни од стране демонстраната, ни од стране полицијских службеника“, додаје се у писму 11 европских организација у којем позивају министра Стефановића на виртуелни састанак на којем би пронашли начине за подршку и заштиту новинара и медијских радника у Србији.

Организације су осудиле нападе на новинаре током недавних протеста и нагласиле да новинари морају да имају слободу да извештавају о протестима и не треба да трпе претње ни од учесника протеста, ни од полицијских службеника.

У писму се наводи да је „одговорност полиције у овом контексту двострука: да заштити новинаре од спољашњих претњи како би се обезбедило да могу да раде свој посао и да престане да напада новинаре, нарочито када се новинари јасно представе као представници медија“.

Ова дужност, додаје се у писму, не сме се занемарити јер би то угрозило поверење јавности у посвећеност Владе у заштити слободе штампе и медија, те би такође одвратило новинаре и медијске раднике од извештавања у јавном интересу ако њихова сигурност и безбедност није загарантована.

Организације  апелују у писму Стефановићу да се сви напади и претње новинарима детаљно истраже како би се обезбедило да починиоци насиља, укључујући и полицијске службенике и друге државне органе, буду позвани на одговорност.

“Тиме би се новинарима и јавности показало да нико није изнад закона“, каже се у писму које су потписале Media Freedom Rapid Response (MFRR), ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF),  European Federation of Journalists (EFJ), Free Press, Unlimited Index on Censorship, International Press Institute (IPI), Organized Crime and Corruption Reporting Project,  Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, PEN International, Reporters Without Borders (RSF).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси