Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отказ новинарки РТК због доласка на посао и „узнемиравања“ директорке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Отказ новинарки РТК због доласка на посао и „узнемиравања“ директорке

После инцидента у канцеларији директорке Радио-телевизије Крагујевац (РТК) Снежани Ћериман, новинарки те медијске куће уручен је отказ због „непоштовања радне дисциплине“. Док директорка и двојица запослених тврде да је новинарка од уласка у канцеларију хтела да изазове сукоб и свађу, Ћериман тврди да је њен наступ био пристојан.

Отказ дугогодишњој новинарки РТК уследио је након што је у марту послата на рад од куће због вируса корона, а затим у априлу на плаћено одсуство због проглашења ванредног стања, уз образложење да је дошло смањеног обима посла за новинаре у тој медијској кући.

„Иако сматрам да сам слањем на рад од куће и плаћено одсуство, где ми нису обезбеђени никакви услови и средства за рад дискриминисана, с обзиром да су поједини запослени (чак и незапослени у РТК) наставили да раде током ванредног стања, поштовала сам обе директоркине одлуке“, наводи Ћериман.

Новинарка је на плаћеном одсуству, према решењу у које је УНС имао увид, требало да буде до 18. маја. Међутим, она се после укидања ванредног стања враћа на посао. Према њеним речима, 7. маја дошла је на редакцијски састанак са осталим запосленима, који су такође схватили да треба да се врате на посао.

Ћериман каже да јој је уредница Нина Бајић тог дана дала радни задатак који је урадила и који је, на иницијативу те уреднице, истог дана емитован. Следећег дана, истиче новинарка, уредница Слађа Обрадовић исто јој је дала дневни задатак, који је такође био завршен.

У понедељак, 11. маја новинарка долази на посао, али за разлику од претходна два радна дана, уредница Бајић одбија да јој да радни задатак, уз образложење да је и даље на плаћеном одсуству и да треба да разговора са директорком РТК Јеленом Вуковић о томе.

„У канцеларију сам ушла пристојно, врата су била отворена, почела разговор о ситуацији у којој сам и наишла на особу која ни на једно моје питање није одговорила на адекватан начин. Пошто право није моја област, предложила сам да позове правницу, како би уз стручну помоћ разрешиле дилеме“, наводи новинарка шта се дешавало у канцеларији директорке тога дана.

Уместо тога, наводи Ћериман, директорка Вуковић је почела да виче и неколико пута је поновила: „Излази из канцеларије“. „Нисам изашла јер нико други није надлежан за повлачење решења која су директоркина надлежност и које је потписала. Телефоном је позвала двојицу колега да ме избаце“, објашњава новинарка.

Супротно, у решењу о отказу наводи се да је новинарка тога дана ушла у канцеларију директорке Вуковић и тражила да се „реши њен проблем“ - да се врати на посао, те да је директорка рекла да не може самоиницијално да се врати, јер је послата на плаћено одсуство.

„Запослена није желела да слуша аргументе директорке и покушала је да изазове свађу“, стоји у решењу и додаје да јој је директорка више пута рекла да не постоји „проблематичан“ однос између њих, да се на посао јави 19. маја, али да је новинарка на то одговорила виком и увредама.

Новинарку је директорка, стоји у решењу, „замолила“ да изађе из канцеларије, што она није урадила, те је позвала друге запослене у РТК Владимира Ђорђевића и Александра Радојичића да је „замоле“ да изађе, јер се осећала „сигурније у њиховом присуству“.

„Ћериман је наставила са недоличним понашањем, кршећи радну дисциплину, одбила је да изађе из канцеларије што је директорку и остале запослене додатно узнемирило“, пише у образложењу отказа новинарки.

У тренутку када су директорка, новинарка и двојица запослених у РТК били у тој канцеларији дошли су и припадници полиције.

Запослени Радојичић се изјаснио да се Ћериман директорки обраћала повишеним тоном и да, упркос молбама, није желела да напусти канцеларију. Исто је изјавио и Ђорђевић.

Супротно њиховим изјавама, у полицијском записнику стоји да их је запослена у РТК Драгана Стевановић у 9.30 сати звала како би пријавила да директорка има проблема са запосленом.

„Полиција је установила није било елемента прекршаја, да је Ћериман упућена да своја права оствари преко надлежних институција и да је упозорена на последице закона о јавном реду и меру“, стоји у уверењу полиције, у којем се наводи и да је Ћериман дошла код директорке због појашњења о њеним правима и обавезама јер жели да ради, иако је на плаћеном одсуству.

____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Како суд суди новинарима и медијима“ подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.  


 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

31.07.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 11:04

Podrška Snežani Ćeriman

Snežana imao sam ja duel sa kolegom iz druge televizije. došao sam da snimam utakmicu i zauzeo najbolju poziciju na stadionu da bih snimio utakmicu. Dođe on pola sata nakon mene i hoće moje mesto. Naravno da ne dam. Iako je on radio za regionalnu, a ja lokalnu televiziju i oni prenosili a mi ne. Počne da preti kako će mi razbiti opremu iako bih ga mogao zgaziti kao FAP žabu. da mi rok od tri minuta ili će realizovati pretnju. Odmaknem se, uključim diktafon, vratim, razvežem mu jezik i on opet izgovori svoje pretnje. Dođem u redakcijsku kancelariju i gazda kaže: - Moram ti dati otkaz. - Zašto? - Čuo sam šta se desilo na stadionu. - Šta se desilo? - Znaš ti. - Ali ne znaš ti. - Znam. - ko ti je rekao? - Rekao mi Zoran? - kako može on da zna kad je bio sa druge strane terena? - ispričaio mu Žuna. - I ti veruješ njemu sa druge televizije, a ne meni? - Da. - Onda si ti lud. - Šta!? - Štapovi za pecanje poskupeli. Šta ako ja dokažem suprotno? - Dokaži.
Pustim mu snimak sa diktafona i svi zanemeli. Posle kad je gazda otišao smejali se do suza. ja sam isterao svoje. isto to poručujem i svima ostalima. Pred sastanak sa šefom bilo kog ranka (urednikom, dirketorom, gazdom) "naoružajte se" adekvtnim "oružjem". kao dioktafonom, na primer.

Podrška Snežani Ćeriman. Ne daj se Snežana i bori se protiv njih.

Одговори
суб

18.07.

2020.

Vera [нерегистровани] у 16:31

otkaz

zar nije zabranjeno otpustanje u vremenu vanrednog stanja

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси