Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Да ли су новинари били негативни на тесту професионалности у Новом Пазару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Да ли су новинари били негативни на тесту професионалности у Новом Пазару

Јесу ли окупљени људи у Новом Пазару били симпатизери Сулејмана Угљанина који су несрећу изазвану вирусом видели као добро средство у борби против власти или је реч о очајним припадницима породица оболелих којих је знатно више него што јављају режимски медији? И умиру ли читаве породице од короне како су јављали неки опозициони портали или је реч о новом политичком спиновању?

Извештавање већине медија током посете премијерке Ане Брнабић и министра здравља Златибора Лончара у Новом Пазару било је искривљено, сагласни су дописник телевизије Прва Зоран Максимовић и новинарка портала Nova.rs Ана Лалић, који су били на лицу места.

Ово двоје новинара у разговору за Удружење новинара Србије (УНС), међутим, сасвим другачије виде објективност у извештавању о епидемији короне у Новом Пазару. Док Максимовић тврди да је искривљену слику ситуације о преминулима од вируса корона, опремом и људима који су скандирали долази од руководства болнице у Новом Пазару, Лалићева тврди да су режимски медији прикривали трагичну ситуацију. 

Током посете премијеркa је нагласила да у Новом Пазару „лажне вести потпаљују атмосферу“, као и да је тога дана на „опскурним порталима“ видела да у Тутину умиру породице. „Мени се чини да је разлика да ли је умрла једна породица, што је довољно страшно, или више. Контекст је у сензационализму, ширењу лажних вести и није први пут“, рекла је Брнабићева.

Реч је тексту под називом „Nova.rs у Тутину: Овде умиру читаве породице“ који је објавио тај портал. Наиме, у тексту се преноси изјава директорке Мирзете Диздаревић, шефице Хитне службе у Дому здравља Тутин која наводи да је од короне „за викенд само у породици Суљовић умрло три члана, отац, мајка и ћерка, а два сина су веома критично”.

Испоставиће се да је члан породице Суљoвић изјавио да његов отац и мајка нису преминули од вирус корона, преносе медији.

Ана Лалић, ауторка тог текста, за УНС каже да је реч о изјави, те да она „није измислила“ информацију, као и да је до ње дошла на лицу места у Тутину. „Нисам измислила причу. Нисмо имали времена да потражимо породицу тога дана“, каже новинарка.

Наводи да је стекла утисак да су медијске куће, захваљујући Н1 и порталу Nova.rs, морали да известе шта се у Новом Пазару десило. „Медијски пробој догодио се захваљујући порталу Nova.rs и што сам сутрадан гостовала на Н1 и Новој С. Режимски медији поред свих снимака, нису могли да игноришу шта се десило“, додаје она.

Новинари нису разумели ситуацију

Коме су окупљени људи у Новом Пазару звиждали, а део медицинара окренуо леђа? Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић тврди директору Опште болнице у Новом Пазару Меху Махмутовићу. Додаје да је да права слика тога дана у медијима искривљена, посебно од колега које су дошле у Нови Пазар, а који, наводи, нису разумели ситуацију.

„Скандирање људи је пре свега било упућено директору Махмутовићу. То је суштина читаве приче. Премијерка и министар су били колатерална штета, с обзиром на то да су изговарали оно што им је рекао – да нема велики број мртвих, да је све у реду“, објашњава Максимовић и додаје да је део медицинара окренуо леђа премијерки и министру, али пре свега општој ситуацији.

Максимовић каже да је питао премијерку да ли је о стању у болници причала са лекарима. „Испоставило се да је причала једино са људима који подржавају Махмутовића“, наводи он. 

Истиче да је главни проблем што је руководство болнице говорило о доброј ситуацији у Новом Пазару, није саопштавало податке о умрлима од вируса, као и да су лекари због тога били огорчени. Каже да су људи у Новом Пазару били револтрирани ситуацијом, снимцима који су кружили друштвеним мрежама и подацима који се саопштавају.

„Новинари нису добијали податке о броју умрлих. Директор болнице их је крио. Рекао је да је од почетка епидемије у Новом Пазару преминуло девет особа. А народ, који није имао где да лепи умрлице, све види“, наводи новинар. Махмутовић је због срчаних тегоба отишао у Београд на лечење, док је руковођење болницом преузео Мирсад Ђерлек.  

Описујући ситуацију тога дана новинарка Ана Лалић за УНС каже да су камере медија, пре почетка догађаја, биле окренуте ка згради испред које је планирано да премијерка и министар говоре, иако су већ тада грађани почели да се окупљају и узвикују. „Осим мене и новинарке са локалног портала нико грађанима није прилазио“, каже она.

Коме су окупљени узвикивали за новинарку је јасно. „Снимци постоје. Скандирање је било циљано. Вика је почела чим су Брнабићева и Лончар изашли из аутомобила. После су узвикивали њихова имена, више премијеркино, него име министра. Чуло се и име директора болнице, али то је било скрајнуто“, каже Лалићева.

На питање да ли су окупљени узвикивали и име министра Расима Љајића, који је такође био присутан током посете, каже да је и његово име чула. „Колико сам могла да чујем прозивали су га да му није место са њима. Склапао је руке, молио их да се утишају и говорио је да ће доћи до њих да им објасни ситуацију у покушају да их смири, али то је већ узело маха да то није успео. Бука се наставила“, рекла је за УНС новинарка.

На питање који медији су објективно извештавали о тој посети, а који заказали Лалићева каже да није пратила сваки извештај, али да је јасно да су се локални портали понели професионално, за разлику од РТС-а.

„Упозната сам да је из РТС-овог прилог потпуно утишан тон масе која је викала све време. Није било паузе у скандирању. Ућуткали су 100 људи који су урлали“, истиче она. Лош уреднички потез види и у писању појединих медији који нису могли да „игноришу ситуацију“, те су навели да је на скупу било „наркодилера“ и политичких активиста.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Министарство здравља морало неколико дана раније да прогласи болницу у Новом Пазару ковид болницом. Није јасно колико су времена локални или национални медији закаснили у информисању о порасту епидемије у новопазарском крају.   

 

Коментари (2)

Остави коментар
уто

07.07.

2020.

Велимир Иветић [нерегистровани] у 01:32

Re:

Колега Петровићу,
Само да додам колико је Ана Лалић неоспособљена за всжан и сложени новинарски позив и то у вези извештаја о КЦ Војводина. Да ли није знала или је толико неодговорна да тај извештај објави после пет дана.

Одговори
пон

06.07.

2020.

DRAGIŠA PETROVIĆ [нерегистровани] у 14:30

BEZ FILTRIRANJA KOMENTARA

Nisam očekivao da će UNS čiji sam član decenijama,još dok su legitimacije bile crne ,da selekcioniše komentare! To je nešto što se nije moglo očekovati od mog Udruženja.Pre nekoliko dana napisao sam komentar u kome gospodju Anu(NOVA S) citirate u v ezi sa dogadjajima u Raškoj oblasti.Ukazao saje da je profesionalno pogrešila jer objvila da je cela orodica iz Sjenice preminuila od korone,što je kasnije član te porodice demantovao,a Ana rekla da nije imala vremena da proveran tu vest! Aman, gde nam ide novinarstvo?!Isto se dotična ponašala i martu u vezi sa KC Vojvodina! Slučajno? I sada portal UNS-a je kao kredibilnog sagovornika sa "terena".VI NISTE OBJAVILI KOMENTAR,ČESTITAM ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси