Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покренут поступак против Телевизије Шабац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Покренут поступак против Телевизије Шабац

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) одлучило је да покрене поступак за изрицање мере против Телевизије Шабац, зато што се у програму те телевизије оглашавала Руска странка изван предизборне кампање.

У програму Телевизије Шабац објављен је спот Руске странке у трајању од 30 секунди 29. фебруара, 1. и 3. марта, иако су избори расписани 4. марта, што је супротно Закону о електронским медијима којим је забрањено политичко оглашавање ван предизборне кампање.

Иначе, Шабац је један од ретких градова у Србији у којем на власти није Српска напредна странка.

Подсетимо, Савет РЕМ-а је на истој седници, која је одржана у среду, телевизији Хепи изрекао привремену меру забране приказивања емисије „Голи живот“ на недељу дана, као и меру упозорења због емисије „Добро јутро, Србијо!“ у којој је власник и главни уредник „Информера“ Драган Ј. Вучићевић вређао главног уредника НИН-а Милана Ћулибрка.

Тема емисије у којој је био Вучићевић била је дистрибуција дневних листова у привременој ковид болници на Сајму. Ћулибрк је претходно у „Утиску недеље“ рекао да је то плаћено државним новцем, а потом упутио извињење због те изјаве, јер није била тачна. Водитељка је тражила од Вучићевића да се уздржи од увреда јер уредник НИН-а није присутан, на шта он није реаговао.

Ове мере телевизији Хепи изречене су због повреде одредби члана 50. и 51. Закона о електронским медијима и члана 27. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга (говор мржње и повреда људског достојанства).

Против телевизије Хепи покренут је и поступак за изрицање мере и зато што је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић вређао у емисији „Добро јутро, Србијо!“ адвоката Горана Петронијевића и неименоване чланове Адвокатске коморе Београда. Повод за гостовање Јовановића био је претходни вербални сукоб са певачицом Светланом Ражнатовић у емисији „Хит твит“ на Пинку.

На истој седници, Савет Регулатора је донео одлуку о обустављању поступка за изрицања мере против телевизије Коперникус због емисије Владимира Ђукановића, функционера Српске напредне странке и народног посланика, зато што је она, у међувремену, укинута.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси