Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Пореска управа "штити" Курир од самог Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

15. 07. 2017.

Аутор: Љ. Буквић Извор: Данас

Пореска управа "штити" Курир од самог Курира

Оба покушаја да добијемо одговор од Пореске управе због чега је "превентивно" блокирала рачун Адриа медиа групе прошле недеље остала су безуспешна. У првом се Пореска управа, позивајући се на Закон о пореском поступку, тачније на његов члан 7, бранила "ћутањем", односно одредбом о тајности података, други пут - када су исцрпели могућности позивања на Закон - остало је само ћутање.

Јавност је тако ускраћена за одговоре који члан закона дозвољава могућност блокаде рачуна и пре него што је утврђено постојање пореске обавезе, а који дозвољава блокаду због сумње да "постоји опасност да порески обвезник осујети, онемогући и учини неефикасним његову наплату", како се од речи до речи наводи у Решењу ПУ достављеном Адриа медиа групи прошлог четвртка.

Пореска управа нам није одговорила ни на питање којим одредбама су дефинисани критеријуми за утврђивање ове сумње, ни да ли су у овом конкретном случају одлучили на основу арбитрарне процене.

На сва ова питања ПУ је, позивајући се на члан 7. Закона о пореском поступку одговорила Данасу да се "сваки документ, информација, податак или друга чињеница о пореском обвезнику до којих се дошло у пореском, прекршајном, предистражном или судском поступку, сматрају и чувају као тајни податак".

Међутим, како исти тај члан Закона предвиђа да обавеза чувања тајног податка није повређена уколико се порески обвезник писмено сагласи са његовим објављивањем, Данас је прибавио и писмену сагласност Адриа медиа групе. Али ни то није помогло - одговор није стигао. По принципу "већег католика од папе" Пореска управа се нашла у улози већег заштитника АМГ од њих самих.

Пореска управа је Данасу прећутала и по ком основу је АМГ рачун блокиран за износ од нула динара, али и информацију која нема директне везу са овом компанијом - колико је оваквих решења ПУ раније издала?

На ћутање смо ових дана наишли у још једној државној институцији, Народној банци Србије, од које смо тражили да нам достави списак фирми којима је у последњих пет година рачун био у блокади по захтеву ПУ за износ од нула динара. Није помогло ни то што смо се попут ПУ позвали на исти члан Закона који каже да подаци о пореском дугу не спадају у категорију тајних података.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси