Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  ИФЈ дао шест савета за исплату једнаких зарада новинаркама и новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

18. 09. 2023.

Аутор: УНС/ИФЈ Извор: УНС/ИФЈ

ИФЈ дао шест савета за исплату једнаких зарада новинаркама и новинарима

Поводом Дана једнаких плата, Међународна федерација новинара (ИФЈ) објавила је шест савета за изједначавање плата новинарки и новинара.

Према Међународној организацији рада (ILO), жене су плаћене 20 одсто мање од мушкараца на глобалном нивоу, а новинарство није изузетак.

Док неке медијске куће тврде да су усвојиле платне скале како би доказале своју добру вољу за једнаком зарадом, приступ унапређењима, бонусима, накнадама, ствари су у пракси другачије.

Око 700 новинарки изборило се за повећање плате након што је 2020. године донета пресуда у корист водитељке Самире Ахмед, која је била плаћена шест пута мање од колеге који је водио емисију сличног карактера оној коју је Ахмед водила.

Смањење плата за време породиљског и трудничког боловања је, подсећају из ИФЈ-а још једна баријера у једнаком радно-правном положају новинарки и новинара.

На Међународни дан једнаких плата, федерација подсећа светске владе на важност усвајања јаких закона о једнакости плата и позива светске медије да усвоје јасне принципе транспарентности зарада.

ИФЈ саветује редакције да уведу платне разреде, јавно објављују конкурсе за сва радна места, успоставе политике за једнаке могућности, врше годишњу евалуацију рада свих запослених и спроведу ревизију плата, као и да се побрину да се новинарке и новинари након родитељског одсуства врате на посао са истим условима рада и платом.

Председница Савета за равноправност полова ИФЈ-а Мариа Ангелес Самперио рекла је да разлика у платама полова представља једну од већих неправди у новинарској професији.

„Време је да медији третирају запослене једнако, без обзира на њихов пол и порекло. Савети ИФЈ-а су добра полазна тачка за ово. Охрабрујемо медије да их користе и раде руку под руку са синдикатима како би развили снажну политику транспарентности у својим редакцијама“, рекла је Самперио.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси