Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  УНС вас позива на представљање истраживања о радним правима и положају новинара данас, од 12 сати, у Прес центру или онлајн
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

12. 09. 2023.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

УНС вас позива на представљање истраживања о радним правима и положају новинара данас, од 12 сати, у Прес центру или онлајн

Удружење новинара Србије (УНС) се захваљује свим новинарима и медијским радницима који су учествовали у опсежном истраживању о положају и радним правима радника у медијима и позива на представљање резултата у Прес центру УНС-а у Београду, Кнез Михаилова 6, трећи спрат, данас у 12 сати.

У истраживању је учествовало више од 300 испитаника, а поред кванитативне студије, кроз рад у фокус групи, истраживачи су урадили и квалитативну анализу.

УНС је у истраживању спроведеном на територији Србије, између осталог, занимало да ли је новинарима и медијским радницима положај данас бољи или лошији у односу на претходне године, која је врста уговора по којима су ангажовани, ко им и на који начин угрожава радна права.

Такође, интересовало нас је и да ли новинари и медијски радници имају правну заштиту у случају неправедног отпуштања или повреде других права, јесу ли задовољни примањима и да ли су она редовна, уживају ли одговарајућу заштиту од претњи, насиља или узнемиравања.

Јесу ли радна права жена у медијима угроженија, такође је једно од питања, затим, уважава ли се право на синдикално организовање, шта утиче на мотивацију за обављање посла и да ли су у последњих две до три године доживели сагоревање због онога што раде.

Резултате ће представити др Никола Јовић, доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, који је радио на истраживању.

У разговору о резултатима учествоваће председник Центра за достојанствен рад и научни сарадник Института за радно право др Марио Рељановић, професор радног права и председник Удружења за радно право и социјално осигурање Србије др Бојан Урдаревић, адвокат УНС-а Гордана Константиновић, која даје правне савете и заступа новинаре и медијске раднике у одбрани радних права.

Позивамо и све заинтересоване новинаре и медијске раднике да се укључе у разговор и дођу у Прес центар сутра, 12. септембра, од 12 сати или се пријаве за праћење преко Зум платформе.

Пријаве за учешће на скупу су обавезне и своје контакт податке молимо вас да пошаљете на ana.petronijevic@uns.rs.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси