Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  После новинара „Данаса“, и новинарима портала и листа „Нова“ откази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

31. 08. 2023.

Аутор: А.Ничић Извор: УНС

После новинара „Данаса“, и новинарима портала и листа „Нова“ откази

У листу „Нова“ и порталу „Нова.рс“, како сазнаје Удружење новинара Србије (УНС) четворо стално запослених новинара добило је отказ, а са великим бројем хонорарних сарадника, због, како кажу, „смањења трошкова рада“, раскинута је сарадња.

„Осим са мном, са око двадесетак колега из штампаног издања и са сајта је прекинута сарадња. Све нам је саопштено усмено, није било никаквог писаног обавештења. Прихватио сам да ме прогласе за технолошки вишак, а сада идем на одмор“, рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) новинар Нове, који је желео да остане анониман.

Главни и одговорни уредник и директор портала Нова.рс Михајло Јовићевић рекао је за УНС да је сарадња раскинута са четворо стално запослених новинара и неколико хонорарних сарадника.

„Нова.рс неће наставити сарадњу са одређеним бројем хонорарних сарадника и четворо стално запослених новинара и уредника на порталу и у новинама, а због жеље да се боље прилагоди ситуацији на тржишту и ојача оне секторе медија који могу донети већи квалитет порталу и новинама“, навео је Јовићевић.

На питање УНС-а са колико је тачно хонорарних сарадника прекинута сарадња није желео да одговори. Хонорарни сарадници су, како каже, били спољни сарадници, а не новинари који су свакодневно били у редакцији.

Јовићевић додаје да ова одлука неће утицати на квалитет садржаја на порталу Нова.рс.

„Циљ одлуке је да се са новом систематизацијом отвори могућност за додатне садржаје портала и стави већи фокус на постојеће, које можемо да унапредимо и боље пласирамо. Као што знате, Нова.рс је млад производ који је - упркос томе што је од пре годину дана међу пет најчитанијих портала у Србији - и даље у фази раста и развоја“, наводи Јовићевић.

Он истиче да је неопходно у ходу доносити одлуке које би допринеле остваривању добрих резултата, а да то није увек лако.

„Да бисмо наставили да сваког месеца стижемо до три милиона корисника интернета у Србији, потребно је да у ходу процењујемо који је најбољи пут да те резултате остваримо, на тржишту које је у великој мери под контролом државе и зато "непријатељски" настројено према Нова.рс који ради у оквиру Jунајтед медија групе“, наводи Јовићевић.

Подсетимо, прошле недеље је руководство дневног листа „Данас“, чији је власник такође Јунајтед група одлучило да, због „смањења трошкова фирме“ , четворо стално запослених дописника раскине Уговор о раду.

Директорка Дан графа, издавача „Данаса“ Александра Митић УНС-у је потврдила да је саопштила дописницима да ће са њима бити раскинут уговор о раду и да им је понудила хонорарну сарадњу, јер су „у пословном губитку и морају да смање трошкове“.  

Коментари (3)

Остави коментар
пон

04.09.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 11:46

Re:

Da, zato vlasnik kupuje klubove po Britaniji. Uštedeo na bednim novinarskim platama.

Одговори
пет

01.09.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 14:02

Dobro došli u surovi kapitalizam

Mene ovo ne iznenađuje, oba projekta su veoma neprofitabilna, a vlasnik kao i svaki drugi smanjuje troškove. Mediji koji su na drugoj strani imaju podršku države, ali čim ona prestane ili se smanji eto istog scenarija. Biće zanimljivo videti kako se promena vlasništva nad NIN-om tu uklapa.

Одговори
пет

01.09.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 12:12

Ista priča

Po iskustvu sa poslovanjem SBB mreže, dalo se naslutiti gde će to ići. Imaju razrađen sistem za prevaru korisnika u vezi sa računima (borila sam se godinu dana da mojoj dementnoj majci ne naplaćuju dve kablovske, i još dvaput su naplaćivali druge račune bez osnova). Takođe, kada su preuzeli IKOM, prvo su smanjili plate, a bilo je govora i da će otpuštati radnike (ne znam da li se to i desilo). Kad odu "ovi", ti. njihovi taboloidi, ni drugi neće biti bolji, bar što se medija tiče. Profit je "majka".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси