Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Виктор Иванчић: Новинарство данас не живи од свог производа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

22. 08. 2023.

Извор: Лицеулице/УНС

Виктор Иванчић: Новинарство данас не живи од свог производа

„Новинарство се структурално мијења јако брзо и јако пуно у односу на времена када сам ја почињао, без обзира на режиме у којима се то новинарство одвијало. Оно је данас струка која доживљава промјену, упада у мрежу лојалности, оно не живи од својег производа“, рекао је за последњи број магазина Лицеулице колумниста и некадашњи уредник хрватског Ферал Трибjуна Виктор Иванчић.

Он истиче да се новинарство "као струка мења".

„Постоји у тим промјенама нешто ужасно нездраво и, на дуги рок, суицидално. Ви, ако сте обућар, ви направите ципелу и продате ту ципелу, или је трговац прода и добијате неки новац од те ципеле. А ви произведете новински текст за неке медије, а живите од огласа, који је сасвим други прозивод. Притом, то није производ који је само различит од новинског текста, него му је директно сукобљен. За оглас вам неко плати да га хвалите, а новински чланак је нешто сасвим друго. И коначно је дошло до перверзног спајања тих двају производа – новинског текста и маркетинга, и из тога онда настаје нешто сасвим другачије“, рекао је Иванчић. 

Како објашњава, новинари су данас увучени у мрежу лојалности која уништава њихову струку.

„Мислим да ће дугорочни исход тог процеса бити да ће медији преживјети, али да ће новинарство као струка умријети или га барем неће бити у оном традиционалном схваћању новинарства – а које је једино нормално – да се оно схвати као занат“, закључио је Иванчић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси