Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Маја Север: За остваривање права хонорараца неопходан грански колективни уговор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

20. 07. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Маја Север: За остваривање права хонорараца неопходан грански колективни уговор

Иако су Шведска, Норвешка, Холандија и Немачка највише напредовале у остваривању радних права слободних новинара, проблем регулисања њиховог статуса постоји свуда у Европи, рекла је у Подкасту УНС-а предсеница Европске федерације новинара (ЕФЈ) и Хрватског новинарског друштва (ХНД) Маја Север и истакла да на нашим просторима дуго није била чак ни препозната важност заштите њихових радних права.

Север је у Подкасту УНС-а испричала да је приликом рада у Европској федерацији новинара схватила колико је важно изборити се за гранске колективне уговоре који би омогућили слободним новинарима да остваре право на сигурна примања и право на боловање.

Као највећи проблем истакла је што многи хонорарни сарадници нису фриленсери који имају слободу да бирају шта ће радити, већ су у питању новинари у прикривеном радном односу. У највећој мери је, додаје Север, положај хонорарних сарадника угрожен у малим локалним медијима, у којима немају социјално и здравствено осигурање.

Као предуслов за побољшање њиховог положаја навела је грански колективни уговор. Најважнији циљ оваквог уговора било би, како је навела, пружање сигурности новинарима који раде ван радног односа.

 „Битно је да колективни уговор омогући да људи који нису стално запослени, као ја, када се разболе имају право на боловање. Важно је да се постави доња граница накнаде за новинарски рад и да се створи минимални оквир примања људи који раде по атипичним уговорима“, рекла је Север.

Борба за његово спровођење у Хрватској, каже Север, стоји. Пре десетак година су, како додаје, преговори на националном нивоу прекинути, а сада су кренули испочетка, али безуспешно.

„Формирали смо тим синдиката, али нема разумевања. Имали смо састанак са представницима послодаваца након кога су нам послали писмо у коме су навели да није време за преговарање јер је криза. Одговорили смо да је време баш зато што је криза", рекла је Север.

Додала је да се нада да ће убедити хрватско Министарство културе и медија да створи услове за колективно преговарање.

„Када смо разговарали о помоћи људима који нису имали стално запослење, и који су на почетку ове кризе остали без прихода, у Министарству су препознали проблем великог броја медијских радника који раде по атипичним уговорима. Показали су добру вољу да кренемо у смеру националног колективог уговора. Они нису друга страна, али могу осигурати добру атмосферу да се крене у преговарање“, рекла је.

У Хрватској је прошле године промењен статут Хрватског новинарског друштва и омогућено је да у њему постоји огранак фриленсера.

Удруживање, којим се омогућава правна заштита слободних новинара, кључ је за побољшање њиховог положаја, навела је Север.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси