Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Од како је пре више од деценије Пореска управа угасила ТВ Стил, нема правде за њеног власника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

18. 07. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Од како је пре више од деценије Пореска управа угасила ТВ Стил, нема правде за њеног власника

Епилог једног од најтежих случајева гушења слободе медија се не назире. Некадашњи директор „РТВ Стил“ Радосав Лазић у споровима са државом, дугим 15 година, још увек чека правду. У последњем спору, који траје више од седам година, Уставни суд треба да донесе одлуку о жалби коју је Лазић поднео. Ако се предмет не врати на поновно разматрање, следећа станица је, како каже Лазић за сајт УНС-а, Европски суд за људска права у Стразбуру.

Житељи Лапова , Крагујевца, Велике Плане, Свилајнца, као и околних места из шумадијског, поморавског и браничевског округа сећају се телевизије „Стил“ која је чинила да приче о њиховој свакодневици живе у етру. Док се гледаоци, нарочито из мањих места, присећају емисија којих више нема, некадашњи директор ове телевизије, која је званично је престала са радом 2009. године, Радосав Лазић чека исход судског спора са државом.

Гашење телевизије је, како каже Лазић, почело после емисије „Испадање”, емитоване 2007. године, у којој су гостовали тадашњи председник Oпштине Свилајнац Добривоје Будимировић Биџа и председник Општине Баточина Радиша Милошевић, који је гостовао у емисији уместо председника Градског одбора Демократске странке у Свилајнцу Пере Милановића.

Само 36 сати након емитовања ове емисије, порезници су закуцали на врата редакције.

„Организатор инспекцијског надзора била је директорка пореске филијале Свилајнац, снаха Милановића. Покупили су нам сву документацију и однели је у непознатом правцу, без реверса и било каквог записника о томе. Напомињем да сам теренским инспекторима омогућио несметан рад,“ истиче Лазић за УНС.

Врховни касациони суд одбио ревизију

Пореска управа је 2007. године донела решење којим је утврђено да РТВ Стил медија треба да плати близу 600 хиљада динара са затезном каматом због пореског прекршаја.

„После наше жалбе Пореском центру у Крагујевцу, Филијали Свилајнац је оспорено Решење. Наложена је нова контрола и моментална деблокада нашег рачуна.  Уместо спровођења тог решења, долази до смене директора Пореског центра у Крагујевцу, док се против мене синхронизовано подносе кривичне пријаве како за пореску утају тако и за несавесно пословање. Рачун је неосновано био блокиран шест месеци а ја појма немам како смо ми све то преживели“ каже Лазић.

УНС је после 130 дана блокаде, затражио моменталну деблокаду рачуна и ревизију целокупног поступка.

Због вишемесечне блокаде рачуна и немогућности рада због заплене опреме, како Лазић каже за сајт УНС-а, било је онемогућено пословање РТВ Стил медија, а самим тим и плаћање обавеза држави и добављачима. Привредно друштво је по измирењу свих пријављених обавеза избрисано из регистра 2009. године.

Против решења Пореске управе Свилајнац, РТВ Стил медија је поднео тужбу Управном суду, који је 2010. године решење поништио.

Након одлуке Управног суда, Лазић је пореској управи поднео захтев за повраћај средстава која су му одузета на основу оспорених  решења, али му је исти одбијен.

Лазић је  потом поднео тужбу најпре Основном, а затим и Вишем суду у Крагујевцу. Виши суд је 2019. године донео првостепену пресуду у корист Лазића, према којој је Пореска управа требало да му у року од 15 дана исплати близу 200 хиљада динара због неосноване наплате новца, око 750 хиљада динара на име одузете покретне имовине, око милион динара због улагања у пословни објекат, као и више од пет милиона динара накнаде за финансијски губитак због немогућности пословања.

Како је ситуација за Лазића кренула низбрдо

Апелациони суд у Крагујевцу је јануара 2020. године пресуду Вишег суда којом је усвојен тужбени захтев Лазића , преиначио и одбио као неоснован захтев за накнаду штете. Против  пресуде Апелационог суда Лазић је изјавио ревизију, због тога што је, како наводи, непотпуно и погрешно утврђено чињенично стање. Ову ревизију је Врховни касациони суд у Београду одбио као неосновану.

Да апсурд буде већи, у одлуци Врховног касационог суда се наводи да се поништењем решења пореске управе уклањању све правне последице које је оно произвело и да Лазић неосновано тражи штету.

Лазић је оценио овај закључак као неоправдан јер су решења укинута, а не поништена.

Врховни касациони суд се у одлуци позива и на одбијање Лазића да учествује у поновном поступку контроле  ради провере основаности предлога за повраћај средстава.

Лазић за сајт УНС-а каже да је поновну контролу Пореске управе одбио јер није био овлашћен да је прихвати.

„Одласком фирме у ликвидацију, запленили су имовину. Када је Виши суд одбио сва њихова решења у првом спору, фирма је већ била угашена. Морао сам Управном суду да тражим да ме овласти да потражујем заосталу имовину као неко ко је угасио фирму. Из Пореске управе су ме звали на поновну контролу, али суд ме није овластио ни за какву контролу“, рекао је.

Жалбу на одлуку Врховног касационог суда  су, додаје Лазић, предали Уставном суду који има могућност да предмет врати на поновно разматрање.

„Након телефонског позива из Уставног суда су потврдили пријем, дали број предмета и рекли да их позовем на јесен да видимо шта се дешава са предметом“, додаје некадашњи директор телевизије „Стил“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси