Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Уместо плата, новинарима Нишке телевизије притисци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

27. 06. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Уместо плата, новинарима Нишке телевизије притисци

Прошло је 200 дана од почетка блокаде рачуна Нишке телевизије (НТВ) и недељу дана од када је водитељ у вестима НТВ-а прочитао саопштење у коме су запослени изразили незадовољство јер шест месеци нису примили плате. Из НТВ-а за сајт УНС-а кажу да их руководство, уместо да им исплати заостале зараде, позива да дају отказ.

„Рекли су 'Учините да вам буде лакше. Нека вам држава плаћа, идите на биро. Споразумно ћемо да раскинемо радни однос'. Многи од нас су родитељи и потребан нам је новац' . На састанку на коме су сви били присутни молили су нас да се договоримо са правницом око отказа.  Треба да плате 2.5 милиона динара да би одблокирали рачун, али не желе“, кажу из НТВ-а.

Ближи се и 30. јун, када ће, како су навели из редакције НТВ-а у заједничком саопштењу, запоселнима бити укинуто здравствено осигурање, као и 30. септембар, дан селидбе из пословног простора који припада Граду.

Највише новца на конкурсу Града Ниша за медије сувласника НТВ-а, иако је ненаменски трошио средства

Рачун НТВ-а, телевизије чији су власници Слађана Остојић и Видосав Радомировић, блокиран је 9. децембра прошле године са око 36 милиона динара. На предлог нишког Одбора Српске напредне странке, на седници Скупштине Града је 23. марта усвојена одлука о репрограму дуга Нишкој телевизији.

Дуг према Граду износи 34 милиона динара, а предвиђено је да га НТВ отплаћује наредних 30 година. Ова одлука допуњена је на седници Скупштине града 22. јуна, захтевом да НТВ напусти пословни простор Града до 30. септембра. Трошкови коришћења простора до тада биће додати њиховом дугу.

Ова телевизија дужна је и да држави због ненаменског трошења врати средства која је добила на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката. Овај новац су, како наводе запослени НТВ-а у саопштењу, запленили извршитељи управо због дуга према Граду.  

Назиру се бројни парадокси. НТВ у том случају новац из буџета држави даје двапут – једном због заплене, а други пут јер је управо због заплене ова телевизија доведена у ситуацију да остане без новца за производњу медијског садржаја, па ће средства која није трошила за пројекте морати да враћа држави.

Упркос томе, медији у власништву Видосава Радомировића, сувласника и директора телевизије која је ненаменски трошила средства, добили су више од 30 милиона динара,  односно, више од трећине новца који је Град Ниш ове године издвојио за медијске пројекте.

Међутим, Закон о јавном информисању и медијима није прекршен. Постоје позиције са којих новац добијен на конкурсима за пројектно суфинансирање није заштићен и може да буде предмет принудне наплате.

Такође, према Закону, издавач више медија од којих су у једном ненаменски утрошена средства, може да добије новац за издања у којима није утврђено ненаменско трошење.

Ипак, намеће се питање -  „како је НТВ дошао у позицију да има толики дуг према Граду и ненаменски троши новац, када су медији Радомировића претходних година добијали убедљиво највише средстава за медијске пројекте у Нишу ?“ УНС је ово питање јуче поставио Радомировићу.

Поред тога, питали смо и каква је комуникација руководства са запосленима, као и где ће бити  пресељен НТВ. Одговор ни данас нисмо добили.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

28.06.

2023.

Saša Todorović [нерегистровани] у 11:45

IN MEMORIAM (2007-2010)

Famozni Zakon o privatizaciji uslovio je i „moranje“ prodaje JIP-a (RTV „Knjaževac“). Tako je decembra 2007. godine knjaževačka RTV „uspešno“ privatizovana (RTV „VG-4“), a već početkom 2009. je izgubila dozvolu za emitovanje TV programa. Uskoro je raskinut i Ugovor o privatizaciji, a zatim je izgubljena i dozvola za emitovanje radio programa. Medij je, konačno „upokojen“ 2010. godine. P.S. Neka se krivci sami prepoznaju…

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси