Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Подкаст УНС-а о прековременом раду у медијима: Имају ли новинари радно време? (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

08. 06. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

Подкаст УНС-а о прековременом раду у медијима: Имају ли новинари радно време? (ВИДЕО)

Када почиње, а када се завршава радни дан новинара? To је уводно питање новинарке Сање Соврлић која је о прековременом раду у медијима разговарала са председником Извршног одбора УНС-а, новинаром из Крушевца, Слободаном Радичевићем и професором радног права на Правном факултету у Крагујевцу Бојаном Урдаревићем.

„Живим више деценија овај посао. Да, знам да постоји форма радно време, али никада ми то није било претежно битно. Било је дана када сам радио испод осмочасовног радног времена, али је било дана када сам радио превише. Имам лични рекорд од 43 сата без спавања које сам провео у својој редакцији пре двадесетак година“, почео је разговор Слободан Радичевић.

На питање да ли би новинарски позив требало да буде препознат на другачији начин јер ниједан новинар у живом укључењу неће престати да ради јер му је истекло радно време, односно неће оставити медиј без написаног текста јер је касно добио саговорнике, одговорио је Бојан Урдаревић.

„Заиста врло једно деликатно питање зато што наш правни систем не познаје нека посебна права која припадају новинарима као категорији. Он их сврстава у тај општи режим радног односа на који се примењује Закон о раду. Овде постоји неколико претходних питања. Када говоримо о новинарима то је једна широка категорија. Питање је шта све спада у ту категорију? Колико тих лица има? Ми располажемо неким податком да је то око 12 000 новинара у Србији. Да ли је он истинит или није ја не знам“, рекао је Урдаревић.

„Да ли је то 12 000 новинара или 12 000 медијских радника?“, упитао је Радичевић

„Информација којом располажемо је да је то 12 000 запослених“, одговорио је Урдаревић.

Наставак разговора погледајте у УНС-овом подкасту о прековременом раду у медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси