Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Истраживање о менталном здрављу: Већина испитаних новинара је свакодневно емотивно исцрпљена и под стресом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

05. 04. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС/OЕБС

Истраживање о менталном здрављу: Већина испитаних новинара је свакодневно емотивно исцрпљена и под стресом

Истраживачи и психолози су уз подршку Мисије ОЕБС истраживали ментално здравље новинара, анкетом у којој су учествовале 164 новинарке и новинара. Близу 70 одсто анкетираних одговорило је да свакодневно или често доживљава стрес на послу, десет одсто више сматра да је новинарство стресније него већина занимања, док је око 32 одсто њих навело да има дијагностикован ментални поремећај или доживљава менталне сметње.

Као узрочнике стреса, готово две трећине новинара наводило је кратке рокове, велики број радних задатака, потплаћеност и финансијску неизвесност. Више једне трећине испитаника узнемиравају и спољни притисци, теме које обрађују и неизвесност посла.

Лоше односе у колективу на тренутном радном месту је као узрок стреса навело 15 одсто испитаника у анкети о менталном здрављу. Ипак, готово половина новинара навела је да је током каријере доживела блажи мобинг.

Близу 85 одсто испитаних новинара доживело је некад током каријере синдром сагоревања, специфично стање узроковано хроничним стресом на послу које се манифестује недостатком сна, мањком енергије и исцрпљеношћу, проблемима с варењем, високим крвним притиском, деконцентрисаношћу, повећаном менталном дистанцираношћу од посла, и, последично, смањеном професионалном ефикасношћу.

Због стресних ситуација коју доноси професија, новинари су неретко и емоционално исцрпљени. У анкети је степен оваквог доживљаја професионалног сагоревања високо изражен. Симптоми су хроничан умор, проблеми са спавањем, смањена способност да се доживе пријатне емоције и недостатак животног ентузијазма.

Учешће у овом истраживању било је добровољно и анонимно, а спроведено је помоћу онлине упитника. Истраживање су радили Јована Глигоријевић, Тамара Џамоња Игњатовић, Бранко Чечен, Веран Матић и Мирослав Игњатовић.

Подршку истраживању пружила је Стална радна група за безбедност новинара, а пре свега новинарска и медијска удружења која учествују у њеном раду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси