Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Зовко: Привођење новинара Индекса је срамота за Хрватску
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Зовко: Привођење новинара Индекса је срамота за Хрватску

Председник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоје Зовко рекао је за Удружење новинара Србије (УНС) да је привођење новинара Индекса (Index.hr) Гордана Духачека због објава на Твитеру „невиђена срамота за Хрватску“.

„Ужасно нешто. То је апсолутно застрашивање. Нема оправдања за један такав чин. Такво што се не смије догодити у демократском друштву“, рекао је УНС-у Зовкo.

Каже да је новинар Индекса често писао о осетљивим темама због чега мисли и да је ухапшен, а да су твитови само изговор.  

Духачек је 16. септембра ове године приведен, а затим пуштен због објава на Твитеру. Због твита о поступању полиције у којем је користио скраћеницу „АЦАБ“, кажњен је са 100 евра. Разлог за привођење је и недавни твит у којем је сатирично обрадио песму „Вила Велебита“, а пресуда још није донета јер је стигла измена оптужнице.

У тренутку мирења ХРТ-а и ХНД-а трећа тужба против Зовка

Зовко је за УНС говорио и о трећој тужби коју је Хрватска-радио телевизија (ХРТ) недавно поднела против њега што је, након што је ХНД ту информацију објавио, Управа ове телевизије негирала.

„Тужили су ме због клевете и у својству окривљеника морам се појавити пред Опћинским казненим судом у Загребу на рочишту 31. 10. 2019. године. Тужба за клевету је очигледно подигнута давно прије, али сам за њу тек сазнао 17. 9. 2019. године и као таква она је за мене, ХНД и цијелу јавност нова тужба“, рекао је за УНС Зовко.

Наводи да је занимљиво да је Управа ХРТ-а све време знала за ту тужбу, коју је, да је хтела, могла да заустави, као и да се све то догађа у тренутку када је на „снази мирење између ХРТ-а и ХНД-а које је предложила управо Управа јавног сервиса“.

Подсетимо, ХРТ је прошле године тужио Зовка, ХНД, председницу огранка Друштва у ХРТ-у Сању Миклеушевић-Павић и 36 новинара и медија.

„Од мене потражују само по једној тужби за како су навели повреду угледа и части, као и због мојих изјава о притисцима и цензури на ХРТ-у 250 000 куна, што је око 35 тисућа еура. Од ХНД-а и колегице Миклеушевић-Павић додатних 250 тисућа куна (200 ХНД, 50 Миклеушевић-Павић) што је нових 35 тисућа еура“, каже Зовко.

Додаје да је на почетку ове године ХРТ имао „36 тужби против властитих запосленика, ХНД-а и осталих новинара и медија у протувриједности 300 хиљада евра“.

„Касније су ишли у нагодбе с појединим накладницима без да су се објавили детаљи договора. У овом тренутку тешко ми је рећи точан износ тужби и новца“, каже Зовко.

Каже да је циљ тих тужби „застрашивање свакога тко проблематизира рад јавног сервиса, програмског или финанцијског дијела“.

„Јавност плаћа јавни сервис и има право све знати. Грађани Хрватске плаћају претплату како би ХРТ имао добар програм, а не како би био судски прогонитељ о трошку тих истих грађана“, наводи Зовко.

Рочишта по тужбама ХРТ-а против њега и ХНД-а, каже Зовко, треба да крену са давањем исказа сведока и додаје да је ту „оптимиста“.

Подсећа да је 25. септембра ове године рочиште по његовој тужби против ХРТ-а због незаконитог отказа настављено и да „вјерује да ће на суду доказати истину“.

Иначе, тужбе ХРТ-а уследиле су након што је Зовко, који је био уредник програма ХТВ 4 и у тој медијској кући провео двадесет година, добио отказ због „повреде Општих правила о раду и понашању, која се догодила у просторијама ХРТ-а у току радног времена“.

ХНД је тада саопштио да је Зовко пре отказа, поднео молбу за разрешење с места извршног уредника и послао писано образложење оставке, у којем је „указао на притиске, цензуру, приговорио због непрофесионалног избора тема, организацијског хаоса и озбиљних техничких проблема у реализацији програма ХТВ 4“.

Уредница ХРТ-а Катарина Периша Чакарун је најпре прихватила његову оставку, али га је два сата касније позвала на други састанак на којем је изнела низ, како је тада рекао Зовко, неаргументованих оптужби на његов рачун, међу којима и приговор због његовог ангажмана у ХНД-у.

Осуда је због нове тужбе ХРТ-а стигла, каже Зовко, и од Европске федерације новинара (ЕФЈ).

На питање колико му значи подршка колега због судских поступка које је ХРТ покренуо, Зовко каже да му значи „јако“ и да се захваљује „УНС-у, свим новинарским асоцијацијама и свим колегицама и колегама“ које су га подржале. 

„Важна је новинарска солидарност и осјећај да ниси сам. Што се тиче Хрватске имам велику подршку почевши од колегица и колега из ХНД-а па и из других медија. И наравно велика хвала ЕФЈ-у који је читаво вријеме уз мене“, каже Зовко.

Судски поступци против новинара говоре о  поремећају у хрватском друштву

На питање УНС-а колико су медији у Хрватској угрожени због одредбе о срамоћењу која је у Кривичном закону, Зовко каже да се „она итекако злоупотребљавала на штету новинара и медија који су били честе мете таквих тужби, почевши од политичара, судаца па до јавних институција“.

Зовко каже да у Хрватској према подацима ХНД-а тренутно има 1.163 судска поступка против новинара и медија, што је податак од „тек“ 18 редакција.

„Ово значи да је бројка још већа што говори о једном дубоком поремећају у хрватском друштву, у држави, која од 1. сијечња 2020. године преузима предсједање ЕУ“, наводи Зовко и додаје да „оно што весели је недавна одлука Уставног суда Хрватске која иде против вала тужби против новинара“.

У име ХНД-а поздравио је и подсетио на одлуку и образложење Уставног суда Хрватске који је укинуо пресуде против "Задарског листа" и "Вечерњег листа", према којима су ови листови били дужни да плате високе износе задарској суткињи и судији Високог прекршајног суда јер су пишући о њиховом раду наводно повредили њихову част и углед.

У образложењу одлуке Уставног суда наведено је да су се „јавни дужносници свјесно изабрали тиме бавити и морају бити спремни да им сваки покрет буде под појачаним рефлекторима јавности, а они сами морају имати виши праг толеранције него други“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси