Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Још једна ХРТ-ова тужба против предсједника ХНД-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 09. 2019.

Извор: Н1 Загреб

Још једна ХРТ-ова тужба против предсједника ХНД-а

Предсједник Хрватског новинарског друштва (ХНД) и суспендирани новинар и уредник Хрватске радиотелевизије (ХРТ) Хрвоје Зовко добио је данас још једну тужбу ХРТ-а, овај пут због казненог дјела из чланка 149. Казненог закона, односно клевете, наводе из ХНД-а.

Преносимо приопћење медијима Хрватског новинарског друштва.

"Ријеч је о трећој тужби коју управа јавне телевизије покреће против предсједника ХНД-а. Рочиште у овом поступку одржат ће се 31. листопада на Опћинском казненом суду у Загребу.

Хрвоје Зовко је поткрај прошле године у само тједан дана добио двије ХРТ-ове тужбе. У једној се од њега тражи 250.000 куна за накнаду штете ХРТ-у, коју је наводно проузрочио својим јавним иступима.

На вијест о новој тужби ХРТ-а против предсједника ХНД-а реагирао је главни тајник Еуропске федерације новинара (ЕФЈ) Рицардо Гутиéррез, поручивши ХРТ-у на свом профилу на Тwиттеру да их може бити срам због оваквог поступања против колеге."

Из ХНД-а такођер подсјећају да је Зовку у досадашњим споровима "подршку дао низ организација и колега: Хрватско новинарско друштво и његов Огранак на ХТВ-у, Еуропска федерација новинара (ЕФЈ), Међународна федерација новинара (ИФЈ), Регионална платформа за заговарање слободе медија и сигурности новинара (Сафе јоурналистс) која представља шест новинарских организација из регије, Удружење новинара Србије (УНС), Друштво новинара Словеније (ДНС), Хрватско друштво логораша српских концентрацијских логора (ХДЛСКЛ), организатори Фра Ма Фу Фестивала, Иницијатива слобода трећима, Доцумента - центар за суочавање с прошлошћу, неформална организација новинара из регије Новинарска мрежа те више од 50 колега који су потписали изјаву солидарности с Хрвојем Зовком".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси