Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Притворени новинар Indexa пуштен из суда, проглашен кривим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 09. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1 Загреб

Притворени новинар Indexa пуштен из суда, проглашен кривим

Новинар хрватског портала Index Гордан Духачек, након што је јутрос притворен, проглашен је кривим на Прекршајном суду у Новом Загребу због вређања полиције у твиту у којем је написао "не дај боже да се ико опире систему. АЦАБ!", кажњен је са 100 евра, а вечерас је пуштен из притвора.

За песму "Говна Велебита" пресуда ће бити изречена за три дана.

Духачек је пуштен, а испред суда је рекао новинарима да су га јутрос затворили у ћелију.

"Било је јако бизарно. Требало је летим за Немачку, мене су на аеродрому одвели са стране и онда се испоставило да постоје ти оптужни предлози. Тамо сам чекао сат, сат и по". Одвукли су ме у станицу, тамо су ме затворили у ћелију. Тада сам схватио да сам ухапшен, да ми то нико није рекао", каже Духачек.

"Терете ме за један твит на којем пише АЦАБ. Терети ме јер сам из зезанције сатирички објавио верзију "Виле Велебита" која се односи на фекалије које се излевају у Јадран. Ту сам оптужен због вређања моралних осећаја грађана, увредила их је прерада старе песмице коју нико не пева", каже Духачек.

Духачек је јуче при уласку у Хрватску из БиХ обавештен о томе да га тражи полиција. Синоћ је сам отишао у полицијску станицу како би се договорио око детаља. Данас је требало да иде на службени пут ван Хрватске. Али, полицајци су га јутрос дочекали на загребачком аеродрому Фрањо Туђман и привели.

Духачек је приведен због две објаве на свом Твитеру. Једна је објављена у лето 2018. године, а друга пре неколико седмица. У првој је успут споменута кратица АЦАБ. Други споран твит је сатирична обрада песме "Вило Велебита".

"Испричао је да су га на поду попрскали сузавцем, да су му у полицијском аутомобилу говорили да му се то дешава јер се опире систему, јер није послушао њихову наредбу истог тренутка и да су они највиши закон и сл. Не дај боже да се ико опире систему. АЦАБ!", написао је Духачек у јулу 2018. године на Твитеру. Реч је о полицијској интервенцији у једном задарском фаст фооду, а о чему се тих дана интензивно писало.

Други споран твит је Духачекова сатирична обрада песме "Вило Велебита", а коју је на свом Твитеру преименовао у "Говна Велебита" због фекалија на плажама.

Духачек је песмицу на Твитеру објавио у августу и тада је и пријављен.

"Ветерани су ме због преформулације "Виле Велебита" пријавили полицији, па се сада један инспектор бави тим "случајем", рекао је новинар, преноси index.hr.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси