Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ‘Мени се то гледа, ХРТ не да’
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 07. 2019.

Аутор: Горан Борковић Извор: Портал Новости

‘Мени се то гледа, ХРТ не да’

ХРТ је одбио документарац награђен на Фестивалу хрватског католичког филма с објашњењем да ‘продубљује југочетничку нарацију.

Због одлуке Хрватске радиотелевизије да не емитира 34 хрватска филма приказана на свеукупно 353 национална и међународна фестивала, с освојених 86 награда, Друштво хрватских филмских редатеља покренуло је кампању ‘Мени се то гледа, ХРТ не да’ с циљем да филмски аутори укажу на вриједност и разноликост одбијене хрватске продукције

Редатељи упозоравају да је ХРТ на свом посљедњем Јавном позиву одбио чак 34 хрватска филма приказана досад на 353 међународна и национална фестивала и овјенчана с чак 86 награда, а одлуку је појединим ауторима и продуцентима приопћила непотписаним низом увредљивих обједа. Како се већ пуних мјесец дана ХРТ оглушује чак и на апел министрице културе да тај проблем ријеши, хрватским филмским ауторима, како кажу, није преостало ништа друго него позвати хрватску јавност да јавном медијском сервису поручи: ‘Мени се то гледа, ХРТ не да!’

Друштво хрватских филмских редатеља подсјећа да већ низ година упозорава јавност како ХРТ занемарује своје законске обвезе без икаквих санкција, не поштује квоте приказивања еуропских и хрватских аудиовизуалних дјела, не поштује ауторска права филмских аутора и опћенито наставља с деструктивним односом према хрватској кинематографији.

‘Изнимка, нажалост, није био ни Јавни позив за документарне филмове и серије / серијале, откуп права емитирања (лиценца од 15. ожујка до 15. травња 2019.), на којем је ХРТ одбио чак 34 хрватска филма уз проблематизирање њихова трајања те крајње увредљиве обједе на рачун аутора и продуцената, попут оне да ‘продубљује југочетничку нарацију’ из рецензије за филм награђен на Фестивалу хрватског католичког филма Трсат’, истичу филмски радници.

Како дознајемо ради се о филму Срђана Шаренца Двије школе о познатој травничкој гимназији која је након рата у Босни оградом подијељена на два дијела, тако да хрватски и бошњачки ученици међу собом немају никаквих контаката. Равнатељ хрватског дијела школе одлучио је организирати малоногометни турнир како би се ученици сусрели и упознали, а филм прати приче капетана двију ногометних момчади.

Међу 34 филма различитих аутора и поетика, продуцената и суфинанцијера, међу којима је и Министарство бранитеља, ХРТ је одбио приказати и филм готово у потпуности сачињен управо од ХРТ-ових архивских материјала (Гласније од оружја, Мирослав Сикавица), као и филмови који су с успјехом приказани на фестивалима диљем свијета с освојеним националним и међународним наградама као што су Доц Аллианце награда (Србенка, Небојша Слијепчевић), посебно признање ДоцЛеипзига (На води, Горан Девић), али и највишег хрватског државног умјетничког признања за филмску умјетност – награде Владимир Назор (такођер Србенка). Они, међутим, истовремено не могу бити приказани на ХРТ-у и нису довољно добри за емитирање на јавном медијском сервису. ‘Хрватским филмским ауторима стога једино преостаје позвати јавност да се придружи у захтјевима према надлежним институцијама како би се ХРТконачно почео придржавати закона и Уговора с Владом РХ те да сва кршења истих буду санкционирана. Апел ХРТ-у да хитно реагира упутила је још 12. липња и министрица културе, но јавни се сервис до данас није очитовао. Инзистирамо да особе одговорне за резултате спорног Јавног позива убудуће не буду укључене у сличне поступке и процесе, као и да због изнесених увреда сносе одговорност’, наглашавају.

‘Из свега наведенога јасно је да ХРТ осим што не набавља ни не емитира хрватска дјела у законски одређеним постоцима, нити не копродуцира хрватска дјела, не набавља, производи нити копродуцира истраживачке документарне филмове, па се сходно томе питамо, по чему је то точно ХРТ хрватска телевизија и хрватски јавни медијски сервис, те посебице ‒ на који то точно начин ХРТ испуњава мисију и улогу јавног медијског сервиса?’, закључују филмски аутори.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси