Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хитно истражити наводе Додика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 06. 2019.

Извор: ФоНет

Хитно истражити наводе Додика

Управни одбор Савета за штампу и онлајн медије у БиХ изражава велику забринутост због навода председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да Обавештајно безбедносна агенција (ОБА) прати и прислушкује велики број медија.

Он је навео списак тих медија, а на основу наредбе протоколарног броја 05/1-4-1547/19 ОБА, у којој је наложено "праћење и усмјеравање" медија у БиХ, у циљу припрема за "инкриминацију политички неподобних људи", перенео је РТРС.

У име својих чланова, штампаних и онлајн медија, Управни одбор Савета захтева хитну истрагу и проверу ове информације од Тужилаштва БиХ, а такође и јавно изјашњење ОБА о именованом протоколарном документу и његовом садржају.

"Чак и у овом моменту, када је изречена изјава о прислушкивању и намери стављања медија под контролу у сврхе политичке манипулације још непроверена, превелик је притисак и узнемиреност не само на прозване медије, већ и на целу медијску заједницу", наводе из Савета за штампу.

Прислушкивање и надзор медија, с намером манипулисања новинарима, кажу у Савету, тешко је угрожавање слободе медијског извештавања, гушење слободе речи и застрашивање новинара.

"Те методе су апсолутно недопустиве у демократији и због тога се ове информације о наводној злоупотреби моћи ОБА у односу на медије, морају хитно проверити и испитати", напоменуо је Савет за штампу.

У циљу заштите својих чланова, штампаних и онлајн медија, и штитећи демократска права новинара да слободно и сигурно извештавају у интересу јавности, УО Савета за штампу и онлајн медије очекује одговоре на питања да ли таква наредба за прислушкивање и надзор медија заиста постоји и ко је и зашто то наредио.

Медијска заједница неће пристати на такве притиске и уцене, истиче се у саопштењу Савета за штампу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси