Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХРТ је Сањи Миклеушевић Павић, новинарки коју су недавно тужили, дао награду за најбољу ТВ репортажу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 05. 2019.

Извор: Телеграм

ХРТ је Сањи Миклеушевић Павић, новинарки коју су недавно тужили, дао награду за најбољу ТВ репортажу

Данас је обиљежен Дан ХРТ-а на којем су додијелили награде својим запосленицима

Дан ХРТ-а обиљежен је у сриједу свечаном додјелом награда ХРТ-а међу којима су најпрестижније за животно дјело “Иван Шибл” за телевизију и радио додијељене Марији Немчић и Бранку Магдићу, годишњу награду “Јошко Мартиновић” за најбољу ТВ репортажу добила је Сања Миклеушевић Павић, награду за сниматељски рад “Гордан Ледерер” Крешимир Борковић, а још шестеро радника ХРТ-а добило је годишње награде за посебна залагања у реализацији пројеката.

Награда за животно дјело Иван Шибл за телевизију додијељена је Марији Немчић, садашњој руководитељици Самосталног одјела Међународни односи, своједобно најмлађој главној уредници у повијести ХРТ-а, новинарки, уредници и покретачици бројних телевизијских пројеката која је својим радом обиљежила и дала изнимне доприносе развоју и препознатљивости ХРТ-а.

Посебне похвале за Миклеушевић Павић

Добитница награде “Јошко Мартиновић” за најбољу ТВ репортажу је Сања Миклеушевић Павић за репортажу о погинулом бранитељу Хазиму Османагићуемитирану у магазину Лабиринт. У кандидатури за награду истицало се како је Сања Миклеушевић Павић, уз исказану упорност на инзистирање да институције одраде свој посао, показала ријетку вјештину да у једнаком омјеру фактографије и емоција “човјеку без лица”, али и посљедњег почивалишта, удахне особност.

Миклешевић Павић је, иначе, новинарка коју је ХРТ поткрај прошле године тужио. С ХРТ-а су од новинарке, која је иначе предсједница огранка Хрватског новинарског друштва (ХНД) на ХТВ-у, тражили 50 тисућа куна због објаве приопћења ХНД-а у рујну ове године насловљеног “Огранак ХНД на ХТВ-у против манипулација и неодговорног понашања привилегиране мањине”. Тим су се приопћењем чланови тог Огранка ХНД-а оградили од тада актуалних афера на ХРТ-у, укључујући и препродају карата за Свјетско првенство у ногомету, али и садржаја и ХРТ-ова начина избора пројеката из вањске продукције, објашњено је из ХНД-а.

Прва награда за посебан пројект

Како је истакнуто у приједлогу, награда “Иван Шибл” за радио додијељена је Бранку Магдићу, доајену радијског новинарства и уреднику и аутору редакције озбиљне глазбе Хрватског радија који је, између осталога, 1995, покренуо и водио јединствени циклус концерата четвртком “Из Салона Очич”. Осим тога, од самих почетака уредник је емисије “Седам дана глазбе”, најдуговјечније емисије озбиљне глазбе која већ преко 30 година суставно и критички прати глазбена збивања у Загребу и Хрватској.

ХРТ је први пута ове године додијелио и годишњу награду за посебан пројект коју је добила, како је истакнуто, “Забивака”, најгледанија спортска емисија у повијести ХРТ-а која је у 34 дана пријеноса Свјетског ногометног првенства у Русији стварала екипа од стотињак људи под палицом уредника и водитеља Марка Шапита. Награда “Гордан Ледерер” за најбољи сниматељски или камермански рад у протеклој години додијељена је Крешимиру Борковићу за камермански рад и то, како је истакнуто, с нагласком на постигнућа у емисијама “А страна”, “Дора” и “Порин”.

Годишње награде за посебна залагања и реализацију пројеката ХРТ-а од посебног пословног и програмског интереса добило је још петеро запосленика. Годишњу награду Пословне јединице (ПЈ) Програм добила је Ira Feller, руководитељица програмске координације, награду Пословне јединице Продукција Сњежана Одак, а награду ПЈ Пословање Јагица Цврк, предстојница Уреда главног равнатеља ХРТ-а која више од двадесет година води тај уред. Годишњу награду ПЈ Технологија добили су Тихомир Тонжетић и Борис Лукша, монтажери и “врхунски мајстори свог заната незамјењиви у спортском и забавном програму”.

Главни равнатељ хвали ХРТ

Главни равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић је у говору уочи додјеле награда захвалио свима који су дали свој допринос ономе што ХРТ данас јест, а то је, како је истакнуо, “један од најбољих јавних сервиса на овим просторима, али и у цијелој Еуропи”. Истакнуо је и како је продукција ХРТ у протеклих годину дана била изнимно богата с тисућама емисија и врло захтјевних пројеката, попут Свјетског ногометног првенства и изравног пријеноса дочека наших сребрних Ватрених из Русије на којем је ХРТ показала сву своју снагу и потврдила свој статус као лидера на захтјевном домаћем телевизијском тржишту.

“Поносни смо на све наше вриједне дјелатнике, које и ове, а посебно идуће године чекају нови професионални изазови и нови велики догађаји: а то је предсједање Хрватске Еуропском унијом, при чему ће ХРТ бити средишњи ТВ “поол” из којег ће се шест мјесеци емитирати програм за цијелу Еуропу и свијет. Ту је и други велики пројект од међународног значења – година Ријеке као Еуропске пријестолнице културе 2020., при чему је опет ХРТ кључни јавни сервис из којег ће се емитирати програм за цијелу Еуропу”, казао је Бачић. Дан ХРТ-а и додјела награда одржава се 15. свибња, када је на 1926. почело емитирање Радија Загреб. Ове године Хрватски радио слави свој 93., а Хрватска телевизија 63. рођендан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси