Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Бити новинарка, мајка и супруга највећи изазов
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 05. 2019.

Извор: www.nezavisne.com

Бити новинарка, мајка и супруга највећи изазов

С обзиром на то да новинарке у БиХ обично немају радно вријеме, односно и кад заврше посао у редакцијама мисле о вијестима и информацијама, а често раде викендима и празницима, ускладити приватни живот те бригу о породици и дјеци с пословним обавезама понекад је, према мишљењу наших саговорница из медија, велики изазов.

"Положај новинара је генерално незавидан, а поготово када су жене у питању, које још на све то имају породицу и дјецу. Тешко је ускладити породицу и приватни живот с пословним обавезама, јер у суштини увијек нешто мора да испашта", истакла је Бранислава Вукелић, новинарка Српске новинске агенције (Срна), која је и супруга и мајка четворо дјеце.

Она се, колико год је могуће, труди што више слободног времена провести с породицом, иако је то тешко с обзиром на то да су за новинаре и празници радни.

"Некако успијевамо јер је у суштини организација највећи дио посла и ако се добро организујете, можете стићи све, мада ја увијек лијежем размишљајући да ли сам премало времена провела с дјецом", казала је Вукелићева.

Маријана Савић, новинарка Елта телевизије, навела је да имати дијете и ускладити посао с приватним животом није нимало лако.

"Након претходног посла, када сам договарала посао на Елта телевизији, један од услова ми је био да имам радно вријеме и слободне викенде и то ми је испуњено. Усклађивање пословних обавеза с приватним животом, поготово када имате дијете и када узмете у обзир чињеницу да је и мој супруг новинар и да није у Бањалуци, није лако. На сву срећу, сви су спремни да ускоче када год треба, почевши од тете која чува моју кћерку до баке. Углавном, сви су ту када затреба, спремни да је припазе", наводи Савићева те додаје да ипак, када је у питању неки ванредни задатак, сви запослени морају бити спремни да се одазову и дођу у редакцију.

Када све обавезе, прича Савићева, које имате у току једне седмице ставите на папир, остане вам неколико сати да бисте све завршили.

"Некад зна бити тешко да се то све искомбинује с послом којим се бавимо и супруг и ја, али када имате поред себе и доброг супруга и добру породицу, онда је све много лакше", додаје Савићева.

Бранкица Спасенић, новинарка портала Мондо, такође каже како је ускладити новинарски посао и породични живот за њу био највећи изазов.

"Усклађивање посла новинарке с приватним животом, посебно бригом и одгојем дјеце док су још мала, је највећи терет у овој професији", рекла је Спасенићева те додала да је у питању посао који не познаје радно вријеме ни слободан дана.

Према њеним ријечима, највећи стрес јој је стварао начин организације приликом одласка на терен, извјештавања у екстремним условима или писања о трагичним догађајима, те је увијек имала страх да ли ће њена дјеца испаштати због тога или трпјети због њеног одсуства.

Амина Чорбо-Зећо, новинарка Агенције "Патриа", истакла је да је равнотежа између посла и приватног живота све већи изазов сваком човјеку, јер све брже живимо.

"Посебно се то односи на занимања која укључују 24-сатно радно вријеме. Не бисмо смјели наше одсуство од куће компензирати новцем или поклонима дјеци. Сваки слободни тренутак посветим сину, више не знам ни сама како, али стигнем на сваку његову утакмицу, родитељски, школски базар, турнир", наводи Чорбо-Зећо те додаје да јој много значи и помоћ колега из редакције, због чега је важно градити добар однос с колегама и породицом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси