Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Данас припремно рочиште у радном спору Хрвоја Зовка против ХРТ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

14. 03. 2019.

Аутор: ХНД, ХРТ Извор: ХНД

Данас припремно рочиште у радном спору Хрвоја Зовка против ХРТ-а

На Опћинском суду у Загребу, Вуковарска 84, у четвртак у 10.25 сати одржат ће се припремно рочиште у радном спору који је покренуо предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко против ХРТ-а.

Управа Хрватске радиотелевизије 25. рујна прошле године донијела је одлуку о изванредном прекиду радног односа свом уреднику и новинару, уједно и предсједнику ХНД-а, Хрвоју Зовку. Поступак отказивања уговора о раду Хрвоју Зовку покренут је на темељу пријаве уреднице Одјела ИМС-а ХТВ-а Катарине Перише Чакарун. 

Зовко је 13. рујна поднио оставку с мјеста извршног уредника програма ХТВ 4, информативног канала јавне телевизије, те послао и писано образложење оставке у којем је указао на притиске, цензуру, приговорио због непрофесионалног избора тема, организацијског каоса и озбиљних техничких проблема у реализацији програма ХТВ 4. Услиједио је позив на разговор његове уреднице Перише Чакарун у којем је она прихватила његову оставку. Но, само два сата касније Зовко је позван на други састанак на којем је дошло до свађе између њега и уреднице Перише Чакарун.

Управо је та свађа била разлог за изванредни прекид радног односа Зовку. ХРТ је отказ образложио "тешком повредом Опћих правила о раду и понашању која се састојала од низа упућених увреда, недоличног понашања, крајње непримјерених и непрофесионалних изјава, изван граница онога што се сматра колегијалном и пристојном комуникацијом", додајући да се испад догодио у службеним просторијама ХРТ-а тијеком радног времена. ХРТ се у образложењу позвао на повреду низа одредаба Опћих правила о раду и понашању ХРТ-а. 

Радничко вијеће ХРТ-а се у међувремену изјаснило против отказа, али то мишљење није било обвезујуће за управу ХРТ-а. Хрвоје Зовко више је пута одбацио оптужбе из образложења отказа као неутемељене, поручивши како ће на суду доказати истинитост својих тврдњи. 

Хрвоја Зовка подржало је низ организација и колега: Хрватско новинарско друштво и његов Огранак на ХТВ-у, Еуропска федерација новинара (ЕФЈ), Међународна федерација новинара (ИФЈ), Регионална платформа за заговарање слободе медија и сигурности новинара (Сафе јоурналистс) која представља шест новинарских организација из регије, Удружење новинара Србије (УНС), Друштво новинара Словеније (ДНС), Хрватско друштво логораша српских концентрацијских логора (ХДЛСКЛ), организатори Фра Ма Фу Фестивала, Иницијатива слобода трећима, Доцумента - центар за суочавање с прошлошћу, неформална организација новинара из регије Новинарска мрежа те више од 50 колега који су потписали изјаву солидарности с Хрвојем Зовком.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси