Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинарка Оливера Лакић добитница награде "Међународним храбрим женама"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 03. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Новинарка Оливера Лакић добитница награде "Међународним храбрим женама"

Новинарка црногорског дневника Вијести Оливера Лакић добитница је награде коју амерички Стејт департмент сваке године додељује храбрим женама света.

У образложењу Стејт департмента за доделу награда "Међународним храбрим женама", наводи се да је Лакић награђена за "своју посвећеност истраживачком новинарству и то што је симбол покретање медијске реформе, који одбија да се преда у својим напорима да разоткрије приче о криминалу и корупцији, чак и ако се пријети њој и њеној породици".

Лакић, која је објавила више текстова о шверцу цигарета и другим нелегалним пословима у Црној Гори, рањена је у ногу 8. маја прошле године, испред зграде у којој живи са породицом, на најпрометнијем булевару у Подгорици, а шест година пре тога је такође нападнута испред свог стана, подсећа Глас Америке.

Напад су прошле године осудиле Сједињене Државе, Европска унија и међународне организације за заштиту новинара, а црногорска полиција је прошлог месеца саопштила да је "расветлила покушај убиства Оливере Лакић" и тај случај повезала са прошлогодишњим убиством мушкарца, блиског једном од зараћених криминалних кланова у земљи.

Награда "Међународним храбрим женама" додељује се од 2007. и то женама које су показале изузетну храброст, снагу и лидерство у доношењу позитивних промена у својим друштвима, често уз велики лични ризик и жртвовање", наводи се на званичној страници Стејт департмента.

Додаје се да су све добитнице залагале за заштиту људских права, промовисале побољшање положаја жена и подстицале мир и владину транспарентност широм света.

Признање је до сада добило више од 120 жена из најмање 65 земаља.

Ове године је десет добитница - из Црне Горе, Џибутија, Танзаније, Бурме, Египта, Јордана, Бангладеша, Шри Ланке и Перуа и Ирске.

Награде ће бити уручене у четвртак, 7. марта на церемонији у Стејт департменту, коју ће водити амерички државни скретар Мајк Помпео, а којој ће трећу годину заредом присуствовати прва дама САД Меланија Трамп.

У саопштењу тим поводом, Меланија Трамп је навела да су овогодишње добитнице "донеле наду многима широм света".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси