Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари: Желимо радити у интересу јавности, а не бити продужена рука власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

02. 03. 2019.

Аутор: Хина Извор: Н1 Хрватска

Новинари: Желимо радити у интересу јавности, а не бити продужена рука власти

Ми смо новинари који желимо радити у интересу јавности, а не бити ничија продужена рука како ове, тако и претходних и будућих власти, поручио је у суботу предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко испред Банских двора, гђе су представници Новинарског друштва прочитали свих осам захтјева које су упутили Влади.

Након што су своје незадовољство изразили испред Министарства културе и Свеучилишта у Загребу те Градске управе, којој су и градоначелнику Милану Бандићу поручили да ни нису имуни на вријеђање и понижавање новинарки и новинара, више од тисућу просвједника под слоганом "Отели сте медије, новинарство не дамо!" окупили су се пред зградом Владе.

Тамо је Зовко поручио како, иако смо земља парламентарне демокрације, мјесто одлучивања и моћи је у Влади, "Сабор је нажалост преслаб, Влада премоћна".

Истакнуо је како новинари Влади желе дати до знања да морају промијенити однос према новинарству, према медијима, омогућити новинарима да у нормалним увјетима раде свој посао

Ми ништа не драматизирамо нити смо слатки.

"Ми ништа не драматизирамо, нити смо слатки. Уосталом, ово је питање свих хрватских грађана, ово није питање само нас новинара", рекао је Зовко, а потом је заједно с осталим представницима ХНД-а прочитао новинарске захтјеве.

Првим траже укидање протууставних интерних аката у медијским кућама којима се новинарима забрањује да без сугласности надређених јавно проговоре о притисцима и ограничавањима новинарске слободе, које трпе у медијима за које раде.

Захтијевају и да се у Закон о медијима угради одредба према којој новинар има не само право, него и обавезу своје струковне удруге и јавност упозорити на притиске којима је изложен у медију у којем ради те да му се због тог упозорења не може дати отказ, раскинути сурадња, умањити плаћа или погоршати статус.

Траже и да се детаљно ревидира процедура избора чланова Вијећа за електроничке медије и да у тај процес буде укључена и заинтересирана јавност и Хрватско новинарско друштво, једина релевантна и репрезентативна струковна организација у Хрватској.

Просвједници траже оставку водства ХРТ-а

Због "програмске и кадровске девастације Хрватске радиотелевизије, промовирања поражених идеологија, сумњивог трошења јавног новца и судског прогона новинара и медија" просвједници тражимо оставку водства ХРТ-а. Захтијевају да се одмах приступи измјени Закона о ХРТ-у "који тај јавни медиј ставља у службу политичке већине умјесто у службу јавности", а о државних власти да одустане "од те врсте политичког плијена".

"Захтијевамо да ХРТ буде неовисан о владајућој политици и да се његовим новинарима омогући да слободно раде свој посао", стоји у захтјевима. Траже и, како кажу, прекид дугогодишње праксе игнорирања и кршења оних одредби Закона о медијима које су намијењене заштити професионалног интегритета и аутономије новинара, доношење статута у медијским кућама, оснивање неовисног регулаторног тијела које би наџирало проведбу Закона и поштивање статута.

Међу њиховим захтјевима је и промјена постојећег модела финанцирања локалних медија према којем локална власт изравно одабире медије којима ће додијелити јавни новац и одлучује о износима потпора, односно да се осмисли модел јавних потпора локалним медијима који би их учинио неовисним о локалним властима чији рад прате и пропитују.

Захтијевају да се пронађу, процесирају и казне нападачи и налогодавци пријетњи и напада на новинаре, да Влада што прије покрене сустав изравних јавних потпора које ће потицати новинарски рад, а не профит.

"Ми новинарство сматрамо јавним добром које је потребно чувати и односити се према њему с посебном пажњом. А ви?", закључују новинари.

ТИХ: Осигурати увјете за квалитетно новинарство, које данас у РХ не постоје

Потпору просвједницма у приопћењу је дао и Транспаренцy Интернатионал Хрватска, из којега истичу како је потребно осигурати увјете за квалитетно новинарство, "а које данас у Хрватској не постоје".

"Новинари морају имати сигурност у обављању своје професије. Прије свега уговоре о раду да би могли бити неовисни и слободни у одговорном обављању свог посао. Потплаћеност и егзистенцијална несигурност присиљавају их да своју струку занемаре како би погодовали власницима медија, те своје новинарске радове послушно обликовали на начин који ће одговара онима за које су написани", тврде у ТИХ-у.

Упозоравају да је данашње новинарство сведено на маргинализирање важних друштвених тема, јер су новинари су углавном присиљени извјештавати о политичким обрачунима те о појединачним случајевима грађана из црних кроника о којима се данима расправља.

"Свакодневно извјештавање о тим негативностима утјече на опће повећавање незадовољства грађана, те доприноси паду њиховог повјерења у политичке институције и политичаре, као и у њихову будућност у властитој земљи. Због тога свакодневно свједочимо великом одласку грађана у оне државе које обећавају сигурност и нормалне животне увјете, јер тога на жалост за обичне грађане у Хрватској за сада нема", наводе у тој организацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси