Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Невладине организације и опозиција бојкотују ХРТ због тужби против новинара и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 02. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Невладине организације и опозиција бојкотују ХРТ због тужби против новинара и медија

Више политичких странака, углавном опозиционих, и невладиних организација придружило се бојкоту Хрватске радиотелевизије (ХРТ) због чак 36 тужби који је хрватски јавни сервис покренуо против новинара и медија.

Након што су у недељу најавили да се придружују бојкоту, највећа опозициона странка, Социјалдемократска партија (СДП), јутрос је са своје прес конференције избацила екипу ХРТ.

„Није до вас лично, ја се извињавам, али прикључили смо се бојкоту ХРТ-а. Ми смо се једноставно прикључили акцији која траје до суботе 2. марта, до тада не дајемо изјаве за ХРТ. Тиме протестујемо против, по нама, најгорег јавног сервиса у Европи“, рекао је председник загребачког огранка СДП и посланик у Сабору Гордан Марас.

Бојкот на који је позвало тридесетак невладиних организација за заштиту људских права трајаће до краја протеста Хрватског новинарског друштва (ХНД) који ће бити одржан у суботу у Загребу под слоганом „Новинарство не дамо“.

„Уз солидарну подршку свим туженим новинарима и медијима, као и осталим новинарима који свакодневно трпе притиске и застрашивања, намера нашег бојкота је указати на накарадност ситуације у којој јавни сервис тужи медије и новинаре који извештавају како се троши јавни новац и тиме политиком застрашивања и притисака покушава додатно срозати медијске слободе у Хрватској“, објавила су удружења у недавном позиву на бојкот.

Више политичких странака, углавном опозиционих, најавиле су да до 2. марта неће учествовати у емисијама ХРТ, ни давати изјаве новинарима те куће.

Према подацима ХНД, јавни сервис досад је поднео најмање 36 тужби против новинара и медија ради заштите части и угледа, од којих су два против новинарске организације и њених представника. Највише тужби, по седам, ХРТ је поднео против недељника Национал и портала Индекс, али на попису тужених су готово сви значајнији писани медији у земљи.

Укупна висина тражених одштетних захтева износи око 2,3 милиона куна (300.000 евра).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси