Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрвоје Зовко: Тражимо повлачење свих ХРТ-ових тужби против новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

18. 02. 2019.

Извор: ХНД

Хрвоје Зовко: Тражимо повлачење свих ХРТ-ових тужби против новинара

Предсједник ХНД-а говори о хипертрофији тужби против новинара и медија, након округлог стола о тој теми: - Очекујемо да Врховни суд од судова надлежних за медијске спорове затражи изравну примјену стајалишта Еуропског суда за људска права о заштити слободе говора, изнесена у пресуди у случају задарског Народног листа против Хрватске.

Имате ли дојам да је власт заинтересирана за побољшање закона и судске праксе која показује еклатантно неразумијевање функције медија?

Што се тиче министарстава правосуђа и културе, гласноговорници, који су дошли на наш округли стол, нису ти који креирају политику. Министар Бошњаковић назвао је и испричао се обвезама, док нас је министрица културе очито избјегла, као и Опћински грађански суд у Загребу, пред којим се води већина спорова. И то је порука. Судац Врховног суда Ранко Маријан и жупанијска суткиња Сања Катушић Јерговић доласком су показали да им је стало до дијалога. Очекујемо да Врховни суд од судова надлежних за медијске спорове затражи изравну примјену стајалишта Еуропског суда за људска права о заштити слободе говора, изнесена у пресуди у случају задарског Народног листа против Хрватске.

Тко је најодговорнији за овакво стање, због којег Хрватску прозивају као најгору у Еуропи по утјецају политике на рад јавних медијских сервиса?

Власт из 2012. је измјеном Закона о ХРТ-у омогућила саборској већини да бира равнатеља ХРТ-а, а актуална власт на челу с премијером Андрејем Пленковићем толерира и одобрава управи ХРТ-а иживљавање тужбама над властитим новинарима, новинарима других редакција, медијима и ХНД-ом. Стварно је стање можда најбоље подцртао говор Рицарда Гутиерреза, главног тајника Еуропске федерације новинара, који је изнио поражавајуће податке о стању медија у РХ у односу на остале еуропске земље. Посебно је нагласио како у ЕУ, али и цијелом свијету, није познато да је неки јавни сервис који плаћају грађани тужио струковну удругу. ХНД тражи безувјетно повлачење свих тужби према медијима и ХНД-у и његовим представницима те исприку водства ХРТ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси