Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрватски новинари и писци траже од државе да заштити слободу изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 01. 2019.

Извор: Бета

Хрватски новинари и писци траже од државе да заштити слободу изражавања

Хрватско друштво писаца (ХДП) и Хрватско новинарско друштво (ХНД) изразили су солидарност с новинарима и медијима који су судским пресудама проглашени кривима "зато што су радили свој посао" и затражили од Министарства културе да промени медијске прописе како би се заштитила слобода изражавања и независност медија.

"Држава у којој се доносе осуђујуће пресуде новинарима који су изнели истините чињенице о неком политичару није демократска држава у пуном смислу речи", наводи се у саопштењу ХДП и ХНД, а преноси агенција Хина.

Удружења су додала и да држава у којој је уобичајено да се судски траже огромни новчани износи од новинара на име тобожњих претрпљених душевних боли није држава која гарантује слободу изражавања.

Писци и новинари су оценили и да држава у којој се сатиричари третирају као криминалци, док се истински криминалци сматрају "сналажљивим људима" не може бити држава која има светлу будућност.

"Као писци, аутори могућих 'спорних' текстова, сарадници и читаоци 'спорних' медија, не пристајемо на такву полутанску демократију и друштвену регресију", додаје се.

Два удружења су апеловала да се прионе на промену медијских прописа и уређивање односа на медијском пољу на начин који ће омогућити плурализам мишљења, истиснути цензуру и смањити притисак на новинаре и друге ауторе. ХДП и ХНД су изразили солидарност с колегама и медијима који су последњих дана на судовима проглашени кривима за то што су радили свој посао и затражили од Министарства културе као најодговорније инстанце за медијско законодавство "да се тргне из нојевског слепила и заштити слободу изражавања и списатељску независност".

У саопштењу ХДП и ХНД траже од политичара да уместо подизања тужби сопственим примером покажу како се подстиче друштвени дијалог и прихвата критичко мишљење и препоручују им да се "сете Волтеровог савета који сажима суштину демократије - 'не слажем ни са једном речју коју си изговорио, али ћу до смрти бранити твоје право да такве речи изговараш'".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси