Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари прве жртве лажних обојених револуција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 07. 2018.

Извор: Бета

Новинари прве жртве лажних обојених револуција

У предизборним годинама и изборним кампањама, традиционално, прво страда истина, а упоредо са њом и новинари.

На просторима земаља западног Балкана то је већ део изборног фолклора, у којем су, наводне, обојене револуције, као претња рушењу режима, прве на свим топ-хит листама власти у њиховој борби за свој опстанак.

Посебан проблем је што су у овим петпарачким причама, прејефтиним теоријама завере, заплети последњих година постали потенцијално смртоносни, примарно по новинаре, као и остале који се усуде да критикују носиоце власти.

Највиши носиоци власти, попут председника Републике Српске Милорада Додика, јавно, именом и презименом, прозивају новинаре, оптужујући их да су наводни страни шпијуни.

"Оно што јесте додатни проблем јесте што те изјаве, с обзиром што долазе од највишег носиоца власти, постају друштвено прихватљиве", упозорава главна и одговорна уредница БН телевизије Сузана Рађен-Тодорић.

Управо то, прихватање неистина и манипулација власти, обогаћених именима њених критичара, и јесте вербални метак, неретко и вербални рафал усмерен ка новинарима, а само је питање тренутка, због напетости ситуације у БиХ и Републици Српској, када ће се вербално материјализовати у оловно. И када ће новинари смртно страдати.

"Нажалост, ово није први, а вероватно ни последњи пут да се он тако односи према новинарима и медијима. Ми смо се свега нагледали. Оно што је врло битно, сада када се кула од карата тресе, јесте да су те изјаве све учесталије и да су претње и притисци све већи", оценио је Жељко Раљић, уредник портала "Истинито" и новинар БН ТВ.

Са повеликог менија обојених револуција владајућег режима Милорада Додика, јако зачињених претњама појединцима и цивилном сектору, месецима је већ најпродаванија наводна претња која стиже из Велике Британије, у виду четрдесет обавештајаца, који су, како власти тврде, стигли да праве дигитално-оружани хаос. Уз њих је, као прилог, сервиран и извесни, реално неизвесни/непостојећи, Британски пословни клуб, као финансијер целог пројекта.

Одлазак два новинара у Лондон, њихово учешће у Феллоwсхип програму, које подразумева обилазак редакција тамошњих утицајних медија, владајућа структура Републике Српске означила је као директан удар на темеље овог ентитета.

"Чињеница да су два важна новинара БН Телевизије провела неколико дана на обукама у Лондону, код неких структура, и зна се зашто је то урађено. Рећи ћу вам ко је био, ако треба. Госпођа Рађен и овај Раљић, одавде из Бањалуке. То ми све знамо и видимо на који начин је тешко носити политичку борбу", изјавио је Додик на конференцији за новинаре, одржаној 29. јуна у Бањалуци.

"Када председник Републике Српске, као највиши носилац власти у Републици Српској, изјави да су новнари били у иностранству на некој обуци, и све то доведе у контекст са издајничким деловањем против Републике Српске, онда то јесте напад на новинаре и јесте цртање мета на леђа новинара и сасвим је нормално да се након таквих изјава осећате угрожено", нагласила је Рађен Тодорић.

"Ја бих волео да је председник Републике био барем мрвицу озбиљнији, јер казати да се 40 британких обавештајаца јавља мени и колегиници Сузани Рађен – Тодорић, када дођу у Републику Српску!? А забога, свих 40 долазе у Републику Српску је  жалосно, није смешно. Врло неозбиљно од једног председника, али и врло опасно", навео је Раљић.

Узалуд су апели за било какву озбиљност, јер су власти наставиле са "британским ударом", иако су сами Британци све демантовали, указујући на реално довођење новинара у животну опасност, измишљотинама чији је једини циљ анестезирање јавности.

Амбасада Велике Британије саопштила је да је оваква врста политичког притиска и застрашивања у потпуности неприхватљива и да је напад на слободу изражавања.  

"Заправо, Британски-бх. Феллоwсхип програм има готово 250 учесника, који долазе из поља политике, цивилног друштва, бизниса и медија. Виши званичници Владе РС и Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) су такође учесници овог програма", навели су у саопштењу из британске амбасаде у БиХ.

И поред навода да у Fellowship-у учествују и званичници Владе РС, као и главни носиоци њиховог медијског удара Јавни сервис РТРС-а, највиши функционери овог ентитета наставили су да се "праве Енглези" и напади на новинаре, медијске куће за које раде, као и припаднике цивилног сектора,  су се појачали.

"У друштву једноумља, као што то постоји у Републици Српској или целој БиХ, и практично, сваки ваш покушај да проговорите о криминалу, о корупцији, о проблемима обичног човека, просто постаје велеиздаја. Нажалост", нагласила је уредница БНТВ.

Позивање на разум у овом ентитету је праисторијска давно заборављена категорија. Оних четрдесет неидентификованих, наводних, обавештајаца и даље су погонско гориво кухиње обојених револуција и теорија завјере против самопрозваних бранитеља националних интереса, а вербални рафали према новинарима нису престали.

"Они су били логистика за прихват ових који сада долазе. Без обзира што се немушто бране, моје информације од јуче су да сви који долазе су високоспецијализовани оперативци, распоређени у Републику Српску. Зашто баш у Републику Српску, велико је питање? БН телевизија се показује као медиј који покушава да проводи политике које нису у интересу српског народа и Републике Српске", казао је Додик 29. јуна.

"Чињеница је да је Милорад Додик својевремено био нада и грађана БиХ и Републике Српске, па и међународне заједнице и да је та међународна заједница помагала Милорада Додика и његову политичку опцију, што би он волио данас да се може како избрисати из историје. Нажалост, не може.

Али, исто тако, нажалост, ми данас имамо највише проблема управо са медијима и политичарима које је међународна заједница својевремено помагала и подизала у БиХ. И то је наш проблем. Мислим да међународна заједница треба да промени свој приступ", сматра Раљић.

Председник покрета "РеСтарт" Стефан Благић, који је означен као клијент Британског пословног клуба, тврди да Јавни сервис, РТРС, уместо да одговара за кршење закона и таргетирање особа из невладинг сектора и медија, покушава себе представити као жртву.

"Мислим да се то дешава у овом тренукту. РТРС покушава да нас прикаже и криминалцима и терористима. Подсетићу да су писали о томе да су нам поједини чланови терористи, што је потпуна неистина и што је невероватно. То представља класично стављање мете на чело", нагласио је Благић.

Благића је чак полиција и приводила, након што је, изиритиран лажним оптужбама, новинарима Јавног сервиса на друштвеним мрежама написао "да се добро припазе када га сретну на улици", алудирајући на њихове оптужбе да је криминалац и терориста.

Након привођења, "освануо" је на Јавном сервису, у документу, као особа "која пролази кроз казнене евиденције МУП-а РС". Објављивање таквог документа је кривично дело.

"Тај документ је садржавао и матичне личне бројеве и адресу становања, име оца и томе слично. Дакле, ко год жели може да дође на моју адресу и да уради шта год жели", каже Благић.

Власт и ради шта год жели, наставља да оптужује без аргумената, а сваким даном претње су све веће и снажније, јер се избори приближавају. Покушај анестезирања јавности је свеобухватан и насилан. Слобода медија овде је одавно окачена о клин.

"Ако пођемо од претпоставке да је слобода медија један од основа за развој друштва, онда је сасвим извесно и логичан је закључак да спречавање те слободе јесте и спречавање развоја друштва".

"Зато кажем да је јадна земља у којој се новинари осећају угрожено и из које морају да одлазе због своје безбедности", закључила је Рађен-Тодорић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси