Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Кузмановић ослобођен за помагање у убиству Пуканића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 06. 2018.

Аутор: С. X. Д. Извор: Дневник

Кузмановић ослобођен за помагање у убиству Пуканића

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио Миленка Кузмановића оптужби за помагање загребачко-београдској групи криминалаца у убиству хрватског новинара Иве Пуканића у Загребу 2008. године, када је страдао и његов сарадник Нико Франић, објављено је јуче на сајту тог суда.

Пре три године Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам, правоснажно је у Београду ослобођен оптужби да је организовао убиство хрватског новинара, док је Жељко Миловановић осуђен на казну од 40 година затвора као непосредни извршилац убиства. 

Део те пресуде у односу на Кузмановића, којом је био осуђен на пет година затвора због помагања извршиоцима, тада је одлуком Апелационог суда био укинут и наложено је ново суђење. Новом одлуком Апелационог суда потврђена је првостепена пресуда, којом је Кузмановић због недостатка доказа ослобођен оптужби за кривично дело помагања у тешком убиству. 

У образложењу пресуде Апелационог суда, између осталог се наводи да основ за осуђујућу пресуду може представљати само „такав низ чињеница, утврђених на основу изведених доказа, које су несумњиво утврђене и чврсто и логички повезане, тако да представљају комплетну и коначну слику критичног догађаја ис пуном сигурношћу упућују на једино могући закључак да је управо окривљени извршио кривично дело које је предмет оптужбе, те да се изведеним доказима искључује свака друга могућност”. Међутим, како се додаје, у конкретном случају, на основу изведених доказа не може се извести закључак о утврђивању релевантних чињеница које би указивале на несумњиву доказаност да је окривљени извршио кривично дело за које се терети. 

Приликом Пуканићевог убиства у октобру 2008. године испред редакције листа „Национал”, чији је власник био, убијен је и његов сарадник Нико Франић. 

Тим поводом вођен је поступак и у Загребу, где су петорица оптужених држављана Хрватске, међу којима је и Јоцићев кум Слободан Буровић, осуђени на вишедеценијске затворске казне. 

Кузмановић је ухапшен 30. маја 2009. у Београду и у притвору је провео готово три године. Из Окружног затвора у Београду пуштен је 9. марта 2012. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси