Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  "Раскринкавање.ба" хвата се у коштац с лажним вијестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

04. 12. 2017.

Аутор: ФЕНА Извор: ba.n1info.com

"Раскринкавање.ба" хвата се у коштац с лажним вијестима

Тим истраживача и новинара који стоји иза јединог бх. fact-checking портала “Истиномјер” покренуо је нову платформу посвећену провјери тачности медијских информација. Како је саопћено, разоткривање лажних вијести и других медијских манипулација, ажуриране листе медија који објављују дезинформације и анализе медијске сцене у БиХ и региону, од данас се могу пратити на wеб страници “Раскринкавање”.

Уопштена тврдња да “медијима не треба вјеровати” погрешна је и опасна једнако као и безусловно и некритичко прихватање свега што се у медијима може чути, видјети и прочитати. У данашњем времену, у ком су информације постале највриједнија “роба”, разликовање кредибилних и некредибилних медијских извора важније је него икад.

С том намјером настала је платформа раскринкавање.ба, коју је покренуо тим организације “Зашто не” након вишегодишњег рада на fact-checkingu - провјери истинитости и досљедности изјава јавних званичника/ца, на платформи Истиномјер.

"У свом досадашњем раду уочили смо да постоји огромна потреба за сличним приступом и у сфери одговорности медија, јер смо често наилазили на проблематичне, па и очито неистините, тврдње које нису долазиле од политичара/ки, већ од самих медија који преносе њихове изјаве. Покретање засебне платформе за fact-checking медија био је, стога, сљедећи логичан корак за нас", наводи се у саопћењу.

"Раскринкавање" прати и оцјењује појединачне медијске објаве на основу методологије, развијене у сарадњи са Мрежом за истраживање криминала и корупције “КРИК”, партнерском организацијом из Србије која се веома успјешно бави истраживачким новинарством, те Центром за демократску транзицију из Црне Горе, организацијом која има дугогодишње искуство у промоцији одговорности демократских актера, као и различитим друштвеним и политичким истраживањима. Имајући у виду да је медијски простор у регији врло испреплетан, нарочито у онлине сфери; те да се медији у свим земљама у окружењу суочавају са врло сличним проблемима и изазовима, ширење ове иницијативе на друге земље у регији један је од планова у њеном будућем раду.

"Раскринкавање" оцјењује истинитост информација из медија на основу ригорозне провјере тврдњи изнесених у медијским објавама. Поред испитивања чињеничне утемељености објављених информација, у обзир се узима и поштовање стандарда новинарске професије при креирању медијских садржаја. На тај начин добија се цјеловита слика о раду сваког медија чије објаве се истражују.

"Најлошија оцјена коју одређени прилог може добити је “лажна вијест”, која се даје онда када је, ван сваке разумне сумње, утврђено да је одређена прича или тврдња смишљено фабрикована и представљена као истинита, чиме се свјесно дезинформише јавност. Сваки медиј који произведе такву вијест аутоматски долази на листу медија који објављују лажне вијести и на њој остаје докле год наставља објављивати такве садржаје. У оваквим случајевима, трудимо се да идентификујемо и све медије који су ту вијест преузели и објавили, којима дајемо оцјену “преношење лажне вијести”, који се евидентирају кроз засебну листу. На тај начин се и медијској публици скреће пажња не само на појединачне објаве, већ и на медије који се генерално не могу сматрати кредибилним изворима информација", стоји у саопћењу.

Осим "лажних вијести", "Раскринкавање" ће пратити и оцјењивати и друге медијске манипулације, тако да ће оцјену добити и медијски извјештаји који се баве, рецимо, манипулацијом чињеницама, спином, теоријама завјере, прикривеним оглашавањем, клик-бејтом, па чак и ако само пренесу лажну вијест коју је објавио неки други медиј.

Поред провјере појединачних чланака и медијских прилога, "Раскринкавање" ће се бавити и истраживањем различитих аспеката рада медија у БиХ и региону. То укључује идентификацију наратива за које се вежу различити облици медијске манипулације; кључна питања везана за правни оквир функционисања медија, као што су регистрација и транспарентност медијског власништва; мапирање различитих интереса, како политичких тако и економских, који стоје иза креирања и преношења лажних вијести; те идентификацију кључних фигура у производњи лажних вијести и уз њих везаних медијских наратива.

"Циљ "Раскринкавања" је да свим конзументима медијских садржаја пружи чињенице на основу којих ће бирати кредибилне изворе информација, да допринесе јачању медијске писмености у друштву, али и да послужи као ресурс медијским професионалцима, нарочито младим новинарима, како би на самом почетку каријере препознали лоше праксе које треба избјегавати", саопћено је из Истиномјера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси