Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  „Све вас треба поклати“ Новинари Индекса добивају пријетње смрћу због Праљка и Крстичевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 12. 2017.

Извор: Индекс

„Све вас треба поклати“ Новинари Индекса добивају пријетње смрћу због Праљка и Крстичевића

Мржња, бијес, отворени позиви за ликвидацију и премлаћивање сваког оног тко мисли да чин Слободана Праљка није херојски преплавили су друштвене мреже. Без икаквог страха, погоњени најнижим страстима, многи су ових дана тражили главе новинара који су објективно писали о Праљку као осуђеном ратном злочинцу.

Означивши их као мете, распитивали су се за адресе редакција и мјеста боравишта појединих новинара, питало се гђе се налази ближа и даља родбина, а позивало се и на линч. Расправљало се и о начинима ликвидације, када је најбоље напасти новинаре Индекса, а све је, наравно, зачињено псовкама.
Кад Крстичевић и Медвед означе мете…

Редакција Индекса већ дуго прима путем мејла а и друштвених мрежа отворене пријетње смрћу. Многе од тих порука мржње потпирују представници актуалне власти, који су новинаре који критички пишу о њима прогласили „непријатељима Хрватске“.

Позиву на мржњу према порталу Индекс и Индексовим новинарима, којег су недавно одаслали министар бранитеља Томо Медвед и министар обране Дамир Крстичевић, спремно су се одазвали многи на друштвеним мрежама.
Пријетње новинару Индекса након конференције за новинаре министра Крстичевића.

Након пресуде хашкој шесторци, поруке и изравне пријетње само су се наставиле. Поруке су пријетеће, језиве, страшне и одвратне.

„Јебем вам мајку издајничку. матија бабићу ти си мртав човјек!“, „пицка вам материна цетницка смрдљива једва цекан кад це те заклат неко да ти доден на гроб изасрат се. кеву ти разјебану резјебало стадо мртвих четника бабицу смраде . доћи ће вриме кад ће и твоја сама по граду ићи кад напуни 18“, само је дио порука које и даље стижу на мејл адресу Индекса.

Има и оних „културних“, попут поруке коју смо добили преко Facebook профила Домагоја Веселића, а који се недавно похвалио послом на Факултету за денталну медицину и здравство у Осијеку. Порука је кратка: „Ујутро ти долазимо јебат мајку sorry.“

„Крепајте ..умрите у највецим мукама и највећој боли,срам да вас буде стоко покварена. Желим вам најгору могућу смрт,вама и васим најблизима“, порука је која је дошла с профила Тихомира Врањеша из Широког Бријега. „јебем вам матер четничку лажљиву све вас треба поклат тамо“, порука је која је стигла с профила Габријела Тапаловића из Опузена.

Новинари који су писали о генералу Праљку као о ратном злочинцу врло брзо су постали мета на друштвеним мрежама.

„Појест ће те мрак!!!“, „Доћи ћете и ви на ред кад се густа магла спусти“, „Гњидо смрдљива,угуси су у својој мрзњи клосару један безобразни…,да знас да није ничија до зоре горила…“, само су неке од порука које су стизале на адресу новинара Индекса.

Испод чланака који су објављени на Индексу, а на тему хашке пресуде и Слободана Праљка, такођер смо забиљежили озбиљне пријетње.

У пријетњама се наглашава како је право чудо да се новинарима Индекса, који ходају улицом, још увијек није догодило никакво зло због писане ријечи. Савјетује нас се да би било паметно да се окрећемо иза себе када ходамо улицом.

Ален Сердар испод једног чланка на Индексу савјетује да је најбоље напасти новинаре Индекса по мраку па је поручио да „вас из индекса све треба потргат док идете са посла по мраку“

Има и оних који предлажу да би било добро и Индекс и „све његове новинаре све заједно уредит напалмом“.

Но, нигђе толико мржње, изравних пријетњи и позива на линч није видљиво као на профилу бившег ХТВ-овог сниматеља Дражена Траваша из Сплита који има своје виђење како Хрватска треба изгледати. И има своје коначно рјешење за ту „идеалну државу“.

„Оног дана кад у зору на бандерама пронађемо за јаја обишених 50 ноунара са својим хушкачким антихрватским текстовима у жвалама и најмање 100 лажних бранитеља, моћи ћемо реч да имамо Хрватску“, једна је од његових порука и теза које често спомиње.

Траваш је познат по отвореним пријетњама многим новинарима, због чега је често на суду због приватних тужби, а има и више профила јер га због говора мржње и пријетњи  Facebook често блокира.

Траваш се тако након посљедњих текстова на Индексу није либио јавно запријетити нашем новинару Војиславу Маzzocy ријечима: „Војо…. а ниси ни ти одавно добија по пички смраде опанчарски?“

На његовим профилима већином се скупљају људи којима су његове поруке духовите, смијешне. Траваш их, с друге стране, мотивира да правду узми сами у руке.

„Зашто Вас 20 … 50..100 …1000 …10 000 , 100 000 ..200 000 БРАНИТЕЉА из 1259 Бранитељских удруга не дигнете глас против ових УЗМП УБОЈИЦА ?? Пишите људи Полицији, Сабору, Предсједници, Министрима…. дигните ГЛАС !!! Зашто шутите …. ??“, написао је Траваш који је с таквим објавама постао и звијезда десничарских опскурних портала.

Но, Траваша не „жуљају“ само новинари, већ и заступници, заправо сви они који размишљају другачије од њега.
Тако је Горана Беуса Рицхемберга који је одбио минуту шутње у сабору за Праљка написао да је   „муслимански Швабо…Лојави Емир.Алаху Еqбер“.

Такве објаве код Травашевих поклоника изазивају праву екстазу и мржњу: „Значи 750000 људи у Загребу,па има ли итко да му бар плеску опали???“, „Боктејебо ја не кужим ово…не би да је сјена! Па ди живи смеће, срета ли га итко уопће, да га пљуне“, “ мујо цркни у мукама,пас ти матер бандитску“, „Овом треба журно очитат читуљу!“

Траваш наравно често спомиње како су бандере и даље „без украса“.

„Отворена је сезона лова од 1. студеног, занима ме колика је казна за одстријел заштићене дивљачи попут овог стокоида Бабића“, пита се један од Травашевих лајкача, док га други смирује: „Само смирено, доће њему крај.“
Није Траваш наравно једини, таквих се „црних рупа мржње“ може често наћи на Facebook-у, но маса која прати Траваша звони на узбуну.

Нису ни други имуни на позиве на линч и премлаћивање. Један од њих је и Марцел Хољевац, познати сијач мржње, чије умотворине објављује усташко-десничарски портал Дневно.

Све пријетње забиљежене на друштвеним мрежама су јавне, а полиција би их требала истражити по службеној дужности. Да полиција озбиљно схваћа пријетње, постало је јасно овог љета када је МУП промптно реагирао на неуспоредиво лакше пријетње премијеру и члановима владе путем друштвених мрежа. Но, чини се да само реагирају у таквим случајевима јер у досадашњим случајевима пријетњи новинарима нису показивали ажурност ни вољу за проналажењем криваца.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси