Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Удружење новинара Црне Горе: Влада повећавањем ПДВ на штампу показује бригу за свеукупни културни развој Црне Горе и његовог друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 08. 2024.

Извор: uncg.me

Удружење новинара Црне Горе: Влада повећавањем ПДВ на штампу показује бригу за свеукупни културни развој Црне Горе и његовог друштва

План Владе Црне Горе да повећа ПДВ на књиге, штампу, монографске и серијске публикације, ауторска права, као и на услуге у областима образовања, књижевности, умјетности, науке и спорта позитивно ће утицати на приступ култури, образовању и науци, отежавајући већ тешку ситуацију за грађане и институције у овим секторима.

У намјери да се култури прида више пажње, овакав потез Владе Црне Горе показује бригу власти о културном развоју црногорског друштва.

УНЦГ сматра да  више цијене књига и штампе могу само повећати  приступ културним ресурсима.

То може врло добро да утиче на образовање, а књиге и штампа играју важну улогу у очувању културе и подстицању критичког мишљења и креативности. Виши ПДВ позитивно ће утицати и на ауторе и издаваче, јер ће повећати њихове приходе и могућност улагања у нове пројекте.

Такође, одлука Владе Црне Горе о повећању ПДВ, посебно за штампане медије биће љековита, да се успостави ред и финансијска дисциплина које није било за вријеме предходног режима, као и од предходних Влада од 30.августа 2020.године.

Кoначно ће се оваквом одлуком штампани медији приморати да поштују нови сет медијских закона, посебно када је упитању примање новинара и сарадника. Коначно знаће се куда иду еври чији пут до сада нико није контролисао.

Такође, подржавамо иницијативе за јачање јавно-приватних партнерстава у овим секторима, што може донијети додатне приходе без додатног оптерећења грађана.

УНЦГ ће наставити да подржава Владу, која жели својим поступцима промовише доступност медија, посебно штампаних, културе, науке и спорта за све грађане Црне Горе.

УНЦГ такође подржава Владу када је упитању улагање средстава у цјелокупни медијски сектор, тиме и штампане медије, који на годишњем нивоу, према новом сету медијских закона износи 2,5 милиона евра, кроз Фонд за подршку медија.

Предсједник: Тихомир Бурзановић

Генерални секретар Иван Милошевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси