Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Омбудсман: Полиција недовољно урадила у случају претњи новинаркама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

30. 07. 2024.

Извор: Синдикат медија Црне Горе

Након иницијативе СМЦГ и Safe Journalists мреже

Омбудсман: Полиција недовољно урадила у случају претњи новинаркама

Канцеларија Заштитника људских права и слобода Црне Горе донијела је, након седам мјесеци, мишљење са препорукама у вези са пријетњама силовањем упућеним новинаркама из више медија у Црној Гори.

Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) посредством мреже Safe Journalists, обратио се крајем прошле године Заштитнику, изражавајући забринутост због пријетњи силовањем црногорским новинаркама.

Заштитник је покренуо поступак по сопственој иницијативи и 25. јула донио мишљење са препорукама.

Пријетње силовањем су добиле новинарке Даница Николић, Тамара Никчевић, Бојана Дабовић, Мирка Девић и Славица Крушчић Васовић.

Према мишљењу Заштитника, полицијски службеници су предузимали мјере и радње из своје надлежности поводом пријављених случајева пријетњи, и то самостално и посредством међународне правне, односно полицијске помоћи и сарадње.

“Међутим, предузете мјере и радње нијесу довеле до утврђивања свих чињеница, идентификације и процесуирања одговорних, нити су направљени кораци на утврђивању постојања везе између упућених пријетњи новинаркама и њиховог личног својства, као мотива мржње, које може да се огледа у њиховом полу, односно роду, као и новинарским активностима и доприносу јавној расправи”, наводи се у мишљењу Омбудсмана.

Како стоји у мишљењу, иако полицијски службеници нијесу остали пасивни на поднијете пријаве, изостало је дјеловање у правцу прикупљања података који би дали одговор на питање да ли је пријављено понашање било у вези са мотивом заснованим на предрасуди према новинаркама.

Заштитник констатује изостанак конкретних резултата који би били суштински за обезбјеђење повјерења новинарки, као жртви противправних понашања, каои за спрјечавање сумње у толеранцију незаконитих радњи ипонашања и коначнозаодвраћање починилаца да иста и/или слична дјела понове.

У складу са изнијетим мишљењем, Канцеларија Омбудсмана издала је Управи полиције препоруку да са дужном пажњом испита индикаторе предрасуда ради идентификовања потенцијалног мотива заснованог на предрасуди према новинаркама којима су пријетње упућене.

“Канцеларија Омбудсмана препоручује и да Управа полиције настави да спроводи мјере и радње из своје надлежности, укључујућии кроз међународно-правну помоћ, у циљу прикупљања доказа, идентификовања и адекватног процесуирања одговорних.

Управа полиције је, како се закључује, дужна да у року од 30 дана од дана пријема мишљења, достаи извјештај о радњама и мјерама предузетним ради извршења препорука.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси