Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинарска удружења захтијевају хитну истрагу о крађи опреме новинара Журнала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 07. 2023.

Извор: Медиацентар Сарајево

Новинарска удружења захтијевају хитну истрагу о крађи опреме новинара Журнала

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима упутили су саопштење у којем дају пуну подршку новинарки Жани Карић Гаук и главном уреднику портала Журнал Елдину Карићу, захтијевајући од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС) хитну и професионалну истрагу о упаду у стан двоје новинара и отуђивању њихове опреме за рад.

Журнал је јучер објавио да су непознате особе провалиле у стан уредника и новинарке у вријеме док су у редакцији обиљежавали 14. рођендан овог медија. Стан је, како наводе, темељно испретуран, али су провалници са собом понијели само два лаптопа, потпуно игноришући остале предмете од вриједности.

„Након физичких напада, пријетњи, слап тужби и наручених пореских опходњи, на ред су дошле провале и крађе. Овај разбојнички чин доживљавамо као пријетњу и угрожавање сигурности“, навели су из Журнала.

Полицијски службеници извршили су увиђај, а из ове редакције се надају да ће ускоро открити починиоце.

Управни одбор БХ новинара у саопштењу оцјењује овај инцидент као циљани покушај застрашивања новинара и новинарки и уредника и уредница портала Журнал, те су уз позив МУП-у КС на хитну реакцију затражили и да „подузму законске мјере за санкционирање починилаца, уважавајући околност да се провална крађа десила у стану двоје новинара, којом приликом су однесени лаптопи са њиховим новинарским материјалима“.

И Удружење Umbrella, које окупља 13 истраживачких независних медија дало је подршку Журналу, изразивши забринутост због провале у стан уредника и новинарке овог портала.

Позивали су надлежне институције на ефикасно поступање у овом, али и свим другим случајевима угрожавања људских права новинара и новинарки. Изостанак такве рекације ће, како наводе, додатно угрозити слободу медија, сигурност новинара и новинарки, те поткопати темељне вриједности демократије.

Умбрелла наводи да је од различитих политичких и економских центара моћи створена атмосфера некажњивости напада на новинаре,  понижавања, омаловажавања, те да правосудне институције нису довољно ефиксане када се ради о процесуирању напада на новинаре и новинарке, што довољно говори о разрађеном системском механизму покушаја гушења слободних гласова, те нивоу медијских слобода и сигурности медијских дјелатника у Босни и Херцеговини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси