Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Врховни суд је донио одлуку поводом ревизије у предмету УТТ Еуропа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

14. 09. 2021.

Аутор: ХНД Извор: Цензоловка

Врховни суд је донио одлуку поводом ревизије у предмету УТТ Еуропа

Врховни суд РХ прихватио је ревизију Хрватског новинарског друштва (ХНД) те укинуо пресуде Опћинског грађанског суда у Загребу и Жупанијског суда у Загребу према којима је ХНД требао исплатити тужбени захтјев тужитељу Стечајној маси УТТ Еуропа у стечају у износу од 2,5 милијуна куна. Према одлуци Врховног суда, поступак се враћа на поновно суђење.

Врховни суд утврдио је како је у поступцима нижеступањских судова дошло до повреда закона и да су неке битне чињенице остале неутврђене.

„Ово је велика побједа ХНД-а којем је у једном трену пријетила опасност да остане без имовине. Новинарски дом је више од зграде, он је симбол наше професије. Ово је доказ да је актуално водство вукло праве потезе у задње три године. Хвала нашим одвјетницима и свима који су помогли да се расвијетли истина о овом случају“, изјавио је предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Хрватско новинарско друштво у више је наврата посљедње три године упозоравало јавност да се ради о криминалном покушају отимања вриједне имовине због пресуде која се темељи на кривотвореним документима.

Подсјећамо да је ријеч о пресудама којима су којом је окончан 25 година дуг судски спор којег је твртка У.Т.Т. Еуропа 92 д.о.о покренула против ХНД-а пред Опћинским судом у Загребу. Након правомоћне пресуде коју је ХНД изгубио средином 2018., оврха је покренута над рачуном ХНД-а, некретнинама и покретнинама друштва, иако је вриједност истих вишеструко премашивала вриједност тражбине (чак 20 пута). Опћински грађански суд у Загребу је на приједлог Стечајне маса У.Т.Т. Еуропа 92. д.о.о донио рјешење о провођењу оврхе оснивањем заложног права и продајом некретнине Новинарског дома. Катастрофа је у задњи трен спријечена, и то захваљујући чињеници да је ХНД у међувремену успио прибавити потребна новчана средства за исплату тужбеног захтјева.

Покушај пљачке ХНД-ове имовине започео је 10. српња 1990. године када је ХНД склопио уговор о закупу простора у приземљу зграде Новинарског дома с тројицом повратника из Њемачке – Антом Матићем, Антом Табаком и Антом Ерцеговићем, односно, њиховом твртком У.Т.Т. Еуропа 92.

Тројац је тадашњем водству ХНД-а презентирао план преуређења простора у приземљу у атрактивни угоститељски објект. Међутим, радови у закупљеном простору нису извршени и преуређење је стало у почетној фази, као и плаћање закупнине за предметни пословни простор. ХНД је 1993. године због нагомиланих неплаћених закупнина отказао уговор о закупу твртки У.Т.Т. Еуропа 92 и судским путем исходио њезину деложацију.

Та је твртка, међутим, исте године покренула парнични поступак против ХНД-а потражујући накнаду штете на име тобожњих инвестиција у закупљени простор у Новинарском дому. Судски поступак против ХНД-а водила је твртка УТТ Еуропа 92 до њезина стечаја 2005. године, након чега је спор наставила водити Стечајна маса иза твртке УТТ Еуропа 92.

ХНД је правомоћно изгубио парницу 5. липња 2018. те му је пресудом наложено да Стечајној маси мора платити износ који с каматама премашује вртоглавих 2,5 милијуна куна. Суд је признао инвестицију на темељу приложених рачуна за наводна улагања УТТ Еуропе 92 у простор Новинарског дома те вјештачења овлаштеног судског вјештака, који је при изради истог узео у обзир и кривотворену документацију.

Занимљиво је да су једини стечајни вјеровници који су у стечајном поступку пријавили своја потраживања према друштву У.Т.Т. Еуропа 92. његови оснивачи: Анте Матић и Анте Табак. Они су у стечајном поступку пријавили наводну позајмицу властитој твртки, У.Т.Т. Еуропа 92 у износу од по 1.035.948,60 куна сваки. Уз њих, потраживање је пријавио и њихов одвјетник који је водио парнични поступак Никола Бартолић, а који данас заступа Стечајну масу иза УТТ Еуропа 92. Трговачки суд признао је споменута потраживања неколико мјесеци након што је стечајни поступак завршен, а твртка брисана из судског регистра (брисана је 30.3.2005.) те су на темељу тог рјешења оснивачи твртке постали једини вјеровници стечајне масе иза њихове твртке. За разлику од тога, Трговачки суд није признао такођер закашњелу пријаву потраживања ХНД-а, који је у стечајну масу желио пријавити неплаћене закупнине и изгубљену добит.

Стечајну масу чини искључиво потраживање утужено у парници против ХНД-а. Занимљиво, оно је по својој висини подударно потраживањима која су Матић и Табак пријавили у стечај правдајући их наводним позајмицама властитој твртки.

Након добитка спора, Стечајна маса коју заступа стечајна управитељица Мирјана Зузија, покренула је оврху над ХНД-ом. Стечајна маса најприје се покушала намирити оврхом предложеном на цијелој згради Новинарског дома, тј. на свим њезиним дијеловима који су у власништву ХНД-а, а чија вриједност чак 20 пута премашује вриједност тражбине из судског спора. Суд је прихватио такав овршни приједлог Стечајне масе и одредио оврху. ХНД је, још увијек неправомоћно, успио исходити ограничење оврхе на мањи дио зграде.

Након одређивања оврхе, ХНД је дошао до доказа да су један од рачуна на којима се темељила пресуда, као и архитектонски пројект према којем је „проведена“ тобожња инвестиција – кривотворени. То откриће доводи у сумњу вјеродостојност свих осталих рачуна и докумената приложених суду у парничном поступку те води закључку да је на дјелу криминални покушај отимања ХНД-ове имовине.

ХНД је одмах по сазнању за кривотворине поднио казнену пријаву ДОРХ-у, који је 28. липња 2019. године подигао оптужницу против оснивача твртке и вјеровника Стечајне масе Анте Матића због давања лажног исказа на суду. Оптужница због кривотворења није могла бити подигнута због застаре казненог прогона. Неправомоћна пресуда (казнени налог) против Анте Матића за давање лажног исказа донесена је 21. коловоза 2019. ХНД је на нове чињенице поднесцима упозорио судове на којима се воде поступци везани уз овај предмет.

У ожујку 2019. Стечајна маса блокирала је рачун ХНД-а, те је износ тужбеног захтјева у цијелости пребачен на рачун Фине, гдје, одлуком Суда о одгоди оврхе до завршетка правих лијекова, стоји и данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси