Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Еуропска студија: тужбе против новинара у Хрватској системски проблем који гуши слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

15. 09. 2020.

Извор: hnd.hr

Еуропска студија: тужбе против новинара у Хрватској системски проблем који гуши слободу медија

Академска мрежа за права еуропских грађана објавила је ad hoc-студију "SLAPP у контексту Еуропске уније" која међу осталим проблематизира бројне тужбе против новинара и медија у Хрватској. У дијелу "Хрватска: новинари на мети тужби", који је дио студије, Хрватска се наводи као држава у којој постоји системски проблем с тужбама против новинара и медија, које негативно утјечу на слободу медија.

Студија о SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation) – тужбама којима је циљ цензурирати, застрашити и ушуткати критичаре оптерећујући их судским поступцима, озбиљном и опасном механизму који угрожава слободу медија – посебно се осврће на случај новинара Indexa Гордана Духачека, који је ухићен на загребачком аеродрому када је кренуо на службено путовање, а због увредљиве објаве на Твитеру. Иако је Духачек убрзо пуштен уз новчану казну, наводи се даље, његовим спектакуларним ухићењем послана је порука свим хрватским новинарима.

Студија као проблем наводи и низ тужби које је против новинара и медија била подигла Хрватска радиотелевизија, од којих су тренутно активне и тужбе против властити запосленика – Хрвоја Зовка, иначе предсједника ХНД-а, и Сање Миклеушевић Павић, предсједнице ХНД-ова огранка на ХТВ-у, али и самог Хрватског новинарског друштва. Такођер, наводи се, велик број тужби које је ХРТ покренуо против новинара побуђује сумњу да је јавни сервис заробила политичка интересна скупина.

Подсјетимо, према анкети коју је Хрватско новинарско друштво провело почетком ове године, активно је више од 900 тужби против новинара и медија. Иако је годину прије тога та бројка премашивала 1160 тужби, и даље је ријеч о големом притиску на новинаре којем је циљ цензурирати их.

Студија наводи како је посебност случајева у Хрватској у томе што је неке поступке покренула јавна медијска кућа и државна тијела (полиција). Додаје како је с обзиром на "вертикални однос између страна у поступку, намјеравани замрзавајући учинак и бесмисленост захтјева" очито ријеч о случајевима SLAPP -а.

У студији се наглашава како су слободни и функционални медији, а посебно истраживачко новинарство, темељ сваке демокрације, а тиме и темељни ступ еуропске интеграције. Случајеви SLAPP -а, наводи се, ометају те вриједности и спрјечавају грађане да се укључе у важне расправе о јавним питањима. Случајеви SLAPP -а такођер ометају темељна права појединаца, попут слободе изражавања и слободе примања информација.

Из перспективе ЕУ-а треба нагласити да су слобода медија и плурализам основни темељ демокрације, а сузбијање функције чувара слободних медија често је први корак у изградњи аутокрације те их треба сматрати знаком упозорења на назадовање у демокрацији.

Студија међу осталим доноси и студије случаја пријетњи сицилијанске мафије талијанском новинару Liriju Abbateu, атентата на малтешку новинарку Daphne Caruanu Galiziju и малтретирања активиста у Мађарској.

Извор: ХНД

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси