Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Раскинута приватизација Радио Пруге из Лајковца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 03. 2016.

Извор: УНС

Раскинута приватизација Радио Пруге из Лајковца

“Комисија Министарства привреде раскинула је уговор о приватизацији са Радио Пругом из Лајковца због неиспуњавања обавеза купца Мирјане Крстић из Обреновца. Нова власница није обезбедила банкарску гаранцију и касни са исплатама плата радницима”, саопштено је данас УНС-у у Министарству привреде. Радници Пруге задовољни су оваквом одлуком, али не знају шта им даље следи.

„Не знамо каква је процедура, распитивали смо се у Министарству, али нам ништа нису рекли. Нисмо расписивали јавни позив за бесплатне уделе, тако да не знамо да ли неко испуњава услове. Дуг који је остао у фирми је велики, преко милион динара, тако да треба да видимо и шта ћемо са њим“, кажу за УНС радници Пруге.

Подсетимо, радници приватизованог Радија Пруга из Лајковца обратили су се у фебруару УНС-у  јер плате нису примили од новембра прошле године.

Радио Пруга продата је у другом кругу приватизације Мирјани Крстић за 1200 евра, али се уместо ње у радију појављивао Небојша Крстић, њен муж.

На оптужбе бивших и садашњих запослених да не примају зараде, Небојша Крстић тада је рекао УНС-у да запослени у овом медију имају ниске професионалне стандарде и да је он један од ретких који је медиј купио од уштеђевине.

„Ми да исплаћујемо плате нисмо дужни јер их радници нису зарадили, а што се моје супруге и мене тиче ми смо у фази предаје власништва. Запослени нису радили него су само били присутни и то не пуно радно време. Конкурисали смо на конкурс за пројектно финанисрање, ако га добијемо од тога ће бити исплаћени, на њима је да га спроведу ако могу, али то више неће бити моја брига. Сви ти медији који су купљени током приватизације трајаће до после избора. Овде политика о свему одлучује. Тако смо ми имали проблеме са Општином Лајковац која је хтела да се оглашава али не и да плати све то“, рекао је тада Крстић УНС-у.

Како је УНС раније сазнао, у фебруару су у Радио почели да долазе Зоран Мајдак и Горан Пејковић који су се представљали као купци Радија од Мирјане Крстић.

Зоран Мајдак потврдио је УНС-у да је “у преговорима о куповини Радија Пруга са  господином Крстићем“, иако за продају тек приватизованог медија треба дозвола Министарства привреде и РРА.

„Поднели смо захтев Министарству привреде, кад добијемо од њих одговор поднећемо и РРА захтев за сагласност. Ми на себе преузимамо све дугове, тако да ће радници добити плате чим ми преузмемо Радио“, рекао је Мајдак УНС-у.

Подсетимо, Зоран Мајдак је од раније познат јавности јер је, као власник пиратског Народног радија, 2012. године ухапшен због сумње да је грађане кроз СМС наградне игре и квизове оштетио за више милиона евра.

Радио Пруга је, после приватизације, наставила да користи део опреме која припада општини. Након што је добила информацију да је део опреме отуђен, општина је овом Радију променила браве.

„Пошто што смо добили информацију да је отуђен део опреме који је припадао општини, дао сам налог за ванредни попис у петак, 26. фебруара. Том приликом утврђено је  да недостаје опреме и замењена је брава како би се спречило даље одношење опреме“, рекао је председник општине Живорад Бојичић.

"Пруга је користила и општински предајник који се налази на  Враче брду", рекли су УНС-у из општине Лајковац.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси