Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Аутентично тумачење Закона о подели акција запосленима у медијима - o чему ће сутра одлучити народни посланици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

08. 02. 2016.

Извор: УНС

Аутентично тумачење Закона о подели акција запосленима у медијима - o чему ће сутра одлучити народни посланици

Скупштина Србије изјасниће се сутра о аутентичном тумачењу Закона о јавном информисању и медијима које јој је доставио Одбор за уставна питања и законодавство о подели бесплатних акција запосленима у неприватизованим медијима.

 

Расправу о бесплатној подели акција запосленима у медијима пред Одбором за уставна питања покренула је посланица Српске напредне странке Александра Томић.

Одбор је у аутентичном тумачењу констатовао да постоји „недоумица у прописима у вези са преносом бесплатних акција запосленима неприватизованих медија“ и навео да „капитал тих медија треба да буде пренет на запослене у целости, без ограничења које се односи на укупну номиналну вредност за сваку годину стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених код издавача медија“.

Одбор је у тумачењу закључио да Закон о јавном информисању „сугерише“ да запосленима буде пренет целокупан капитал медија, без номиналних ограничења која прописује Закон о приватизацији и да је „у том случају интенција законодавца била да направи изузетак од примене правила прописаног Законом о приватизацији“.

Досадашње тумачење Агенције за приватизацију, која је уместо Закона о јавном информисању и медијима, поделу акција спроводила на основу Закона о приватизацији,довело је до тога да новинари у Врању, Бору, Суботици и још 15 градова у Србији месецима чекају решење, док њихови медији полако умиру, а Закон о јавном информисању остаје мртво слово на папиру.   

Због одбијања власти да примени одредбу Закона о јавном информисању која омогућава да непродати медији припадну запосленима УНС је 14. јануара испред Владе Србије организовао протест на којем је затражено да се акције непродатих медија што пре, у складу са Законом о јавном информисању и медијима, поделе без накнаде запосленима који на то имају право.

Текст аутентичног тумачења Одбора за уставна питања и законодавство преузмите у прилогу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси