Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Прве последице гашења медија у Врбасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

04. 02. 2016.

Аутор: Милутин Влаховић Извор: РТВ

Прве последице гашења медија у Врбасу

У Општини Врбас су у другој половини прошле године угашени Радио Врбас и Телевизија Бачка, једини локални медији. Силвија Јелача, управница ликовне галерије у Врбасу каже да јој то представља велики проблем. У последњих неколико изложби су ипак успели да забележе посећеност, а оглашавају се на све могуће начине: од плаката и позивница, преко интернета, до познанстава и других приватних веза.

И док грађани Врбаса, чини се, полако схватају шта су изгубили гашењем локалних медија, радници који су остали без посла су врло свесни ситуације.

Љубинка Недовић, новинарка са дугогодишњим искуством, истиче да ситуација није добра, с обзиром на то да су грађани навикли на традиционално вишедеценијско локално информисање преко локалне новине “Глас”, Радио Врбаса који је имао регионалну фреквенцију, и Телевизије “Бачка”.

Јанко Ленђер, новинар који је радио у свим поменутим медијима од њиховог оснивања, каже да је за ову мултинационалну средину још значајније да су бивши електронски медији у последње време имали програме на мађарском, русинском, а Радио Врбас и на украјинском језику. Овде су највише изгубили припадници ових националних заједница, јер су за њих ове информације биле изузетно драгоцене, обзиром да су се оне могле чути само на локалним медијима

У процес приватизације радио и телевизија ушли су са укупно 43 запослена, са процењеном вредности капитала од 1,5 милион динара и дугом од 20 милиона динара. Заинтересовани купац се није појавио. Након неуспешне приватизације, локална самоуправа Врбас је поступила по инструкцијама из сета закона о медијима.

Братислав Кажић, Председник Општине Врбас наглашава да му је жао што је дошло што је дошло до гашења медија и губитка радних места, и да се покушало све да до тога не дође.

“Сви који су радили у јавном информисању знају да је моја маленкост са својим сарадницима била и у министарству, и у агенцији за приватизацију, чак и у покрајинском секретаријату за информисање. Покушали смо заиста на све начине да пробамо да спасемо наш медиј”, наводи Кажић.

Информисање у Врбасу опстаје захваљујући управо групи новинара који су остали без посла и основали лист “Бачка Прес”.

Тако се Врбас вратио у оно доба из 1972. године када је по први пут штампан лист “Глас”, и грађанство може да сазнаје о свим релевантним збивањима у својој средини само преко писаног медија.

Према речима Председника Општине Врбас, локална самоуправа је у обавези, и определила је средства из буџета за пројектно финансирање медија за ову годину. То је једина реална нада да ће се ситуација са информисањем у Општини Врбас поправити.

Неке установе већ осећају прве последице.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

05.02.

2016.

Dejan [нерегистровани] у 12:49

uništenje medija

Šta napraviše Tasovac i Mirkovic uz pomoc medijske koalicije. Zbog ovakvih stvari novinari su se okrenuli ka novim organizacijama PROUNS, SINOS, ZUM. UNS I NUNS SU SE OBRUKALI NAČISTO!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси